Régi adósságát rendezte az EU

Az utolsó akadály is elhárult a következő közös agrárpolitika megvalósítása elől: a napokban megjelentek a 2023-tól elérhető agrár-vidékfejlesztési támogatások gerincét jelentő jogszabályok. A rendeletek több ezer milliárd eurónyi forrás jövőjét befolyásolják.

2021. 12. 07. 17:22
null
Földes, 2019. április 4. Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében 2019. április 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak. Az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél évnyi tárgyalássorozat eredményeként végre kihirdették az új közös agrárpolitikát (KAP) meghatározó uniós rendeleteket – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az Európai Parlament a 2021. november 23-i plenáris ülésén szavazta meg a KAP-reformot, ezt követően december másodikai ülésén az Európa Tanács vita nélkül fogadta el az alaprendeleteket. A rendeletek december hatodikán jelentek meg az Európai Unió hivatalos lapjában. 

Az előttünk álló uniós finanszírozási ciklus mezőgazdasági és vidékfejlesztési források elosztásának szabályait tartalmazó dokumentumok szinte az utolsó pillanatban születtek meg. A tagállamoknak ugyanis e hónap végéig kell elkészíteniük az agrár-élelmiszeripari támogatásokat magukban foglaló stratégiai terveket. Bár a tervezés már jóval korábban megkezdődött, a fent említett rendeletek nélkül egyetlen tagállam sem véglegesíthette a 2023 utáni támogatáspolitika részleteit magában foglaló dokumentumot. Az Agrárminisztérium közölte: az Európa Tanács és az Európai Parlament között 2021 nyarán létrejött politikai megállapodást jogszabályi formába öntő KAP-alaprendeletek formális elfogadása és megjelenése fontos állomása a 2023–2027 közötti támogatási ciklus tervezésének és működtetésének. Ezek után válik lehetségessé a reformcsomaghoz kapcsolódó részletesebb végrehajtási jogszabályok elfogadása, így a tagállami tervek előkészítése is. 

Hazánkban már 2019-ben elkezdődött a következő támogatási program tervezése. Az Agrárminisztérium szakemberei az előkészítési folyamat során számos alkalommal egyeztettek a hazai ágazati szereplőkkel. A tét nem kicsi, a következő uniós ciklusban, vagyis 2023-tól a közvetlen támogatások esetében 3200 milliárd forint, a vidékfejlesztési támogatások esetében a 2021–2027 közötti időszakban felhasználható 4265 milliárd forintból a 2023-tól fennmaradó várhatóan 2730 milliárd forint felhasználásáról rendelkezik a stratégiai terv. Az uniós jogalkotás elhúzódása miatt 2021-ben és 2022-ben átmeneti év van a közös agrárpolitikában. Így az idén és jövőre még a 2014–2020-as szabályok és programok élnek tovább, de a kifizetések már az új uniós költségvetés terhére történnek. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.