Árstop: nem lesz felvásárlási hullám

Már az első lebukásnál pénzbírsággal sújtják a fogyasztóvédők a kereskedőket, amennyiben februártól túlárazzák az árstopban érintett termékeket, netán nem rendelkeznek az elvárt raktárkészlettel. De abban az esetben is, ha nem megfelelő a vásárlók tájékoztatása.

2022. 01. 28. 11:11
20210506 Kaposvár Nem találtak hiányosságot a fogyasztóvédelmi szakemberek a somogyi boltok ellenőrzésekor, az összes üzlettípus betartotta a létszámkorlátot. A kaposvári Interspar sajtóosztálya azt közölte: áruházaik vásárlóterébe kizárólag bevásárlókocsival vagy bevásárlókosárral lehet belépni és ezeket csak egy vásárló használhatja. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árstop hatálya alá eső termékek esetében nem figyelmeztet, hanem rögtön bírságol a fogyasztóvédelmi hatóság, ráadásul nemcsak a hagyományos üzletekben, hanem a webshopokban is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese. 

Schanda Tamás kifejtette: azok a kereskedők, akik a kormány által kijelölt alapélelmiszereket februártól drágábban adják a tavaly október közepén alkalmazott fogyasztói árnál, vagy nem tartanak megfelelő mennyiségű készletet, esetleg mulasztanak a kötelező tájékoztatásban, már az első jogsértés esetén – az általános gyakorlattól eltérően – bírságot kapnak, amely ötvenezertől több millió forintig terjedhet.

Élénk érdeklődés várható az árstop alá eső alaptermékek iránt. Fotó: Havran Zoltán

Schanda Tamás felidézte, hogy a járvány, az európai energiaválság és elszabadult energiaárak miatt az egész kontinensen, így hazánkban is jelentősen nőnek az élelmiszerárak. Ezért 

a kormány a magyar családok védelmében döntött az alaptermékeket érintő árstopról, amely szerint február elsejétől a tavaly október 15-i szinten rögzítik a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát.

A rezsicsökkentés, a benzinárstop és a kamatstop után ez a beavatkozás is a magyarok megélhetését támogatja, akik a szóban forgó termékeket nagy mennyiségben vásárolják. Ezzel az intézkedéssel havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a háztartások – ez különösen a gyermekes családok és az idősek számára jelent pluszvédelmet.

A szaktárca miniszterhelyettese közölte azt is, hogy a következő hónaptól 

országszerte ellenőrzéseket tartanak a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei a kisboltoktól a piacokon át a hipermarketekig, továbbá az online élelmiszershopokban, 

de például a beszerzési vagy önköltségi árnál olcsóbb értékesítés tilalmába ütköző esetekben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jár el. 

Hogy a szabályszerű működést támogassák, a ITM egy segédletet is összeállított az árképzésről, készletezésről. Azonban 

a hatóságnak mindenkor kötelező lesz kiszabnia a büntetést, ha jogsértést tapasztalnak, amely a maximum hárommillió forintos bírságtétel duplája is lehet, ha másodjára bukik le egy kereskedő, 

aki azzal is számolhat, hogy emellé a tevékenységét legalább egy napra vagy legfeljebb fél évre korlátozhatják. 

A fogyasztói panaszokat közérdekű bejelentésként kezelik, és haladéktalanul kivizsgálják – mondta Schanda Tamás.

– Két hatóság lesz jogosult az árstop és a kapcsolódó kötelezettségek ellenőrzésére. A fogyasztóvédők kérhetik, hogy igazolja az októberi árat a boltos, amit több módon megtehet a statisztika vagy a saját kimutatásai alapján. De a szabályos ár a beszerzési ár és a haszonkulcs alapján is kiszámítható – mondta lapunknak Vámos György. 

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megemlítette: 

első körben az eladótérben, a polcokon ellenőrzik majd, hogy szerepel-e az adott termék a kínálatban, majd azt is felmérik, hogy rendelkezik-e a boltos akkora éves átlagkészlettel, amely lefedi a 2021-ben a keddi napokon jellemzően árusított mennyiséget. 

Viszont nincs kötöttség abban, hogy melyik beszállítótól kell a termékeket beszereznie. 

A kereskedők nem számítanak felvásárlásokra és áruhiány sem lesz. Fotó: Havran Zoltán

– A nagy láncok és a beszállítók felkészültek ezekre a feladatokra, megkezdődtek a nyomdai munkálatok is. Folyamatosan egyeztetünk a szaktárcákkal, már csak minimális technikai kérdések maradtak nyitottak – jelezte, kiemelve, hogy ugyan 

számítanak a vásárlók élénk érdeklődésére, de sem felvásárlások, sem készlethiány nem várható egyik élelmiszernél sem. 

– Nincs értelme az otthoni felhalmozásnak, hiszen három hónapig ugyanazon az áron lehet majd kapni a termékeket – jegyezte meg a főtitkár.

– Be fogják tartani a cégek a rendelkezést, nem jelenthet különösebb terhet számukra például az árfeltüntető táblák kihelyezése. A veszélyhelyzet alatt már több olyan intézkedésnek kellett megfelelni, amelyek valamilyen változásról vagy védelmi intézkedésről szóltak, mint például a másfél méteres távolság betartása vagy az idősek délelőtti idősávja, ezekről ugyancsak tájékoztatni kellett a vásárlókat. 

Akkor is zökkenőmentesen alkalmazkodtak a kereskedők – mondta Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke. 

 

Borítókép: Nagy segítség a családoknak az élelmiszerek drágulását megállító intézkedés (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.