Berlin kézbe venné az európai agrárium reformját

A mezőgazdaság gyökeres átalakítását tűzte ki célul az új német kormánykoalíció, az intézkedések hatása egész Európán végigsöpörhet. A környezetvédelemért és az agráriumért felelős Zöldek célja, hogy a teljes európai élelmiszer-előállításra kiterjesszék zöldreformjukat. Az eddig ismertetett elképzelések szerint emelnék az élelmiszerek árát, legalizálnák Németországban a cannabis termesztését és fogyasztását, valamint az ökológiai művelést támogatnák.

Nagy Kristóf
2022. 01. 10. 19:00
Cows arrive at winter home
Cows arrive at winter home Fotó: AFP/BERND WUSTNECK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapjaiban változtatná meg a német kormány a mezőgazdaságot és az élelmiszer-előállítást. A tervek túlmutatnak Németország határain, mivel a következő európai uniós költségvetési ciklus agrárpolitikájának átalakítását is célul tűzte ki az új kormánykoalíció. Berlin várhatóan látványos és gyors változásokat indít el, amelyek hatással lesznek a kontinens valamennyi gazdálkodójára.

A mezőgazdaságért Cem Özdemir, a környezetvédelemért pedig Steffi Lemke zöldpárti (Grüne) miniszterek felelnek. A Zöldek kampányában végig hangsúlyos volt az agrárreform ötlete, a kormányalakítás óta pedig már több konkrétumot is bejelentettek. Ezek közül 

az egyik legfontosabb céljuk az élelmiszerek árának emelése. 

Egyrészt azért, hogy a magasabb árak hozzájáruljanak az agrárium magasabb jövedelmezőségéhez, másrészt azért, hogy a németek jobban megbecsüljék az élelmiszert, és értékként tekintsenek a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre. Cem Özdemir agrárminiszter az elmúlt időszakban többször is azt hangsúlyozta, hogy az áraknak ki kell fejezniük az ökológiai igazságosságot. 

Az egyelőre nem világos, hogy az élelmiszerek árának emelkedését milyen eszközökkel érné el Berlin. Az ugyanakkor már szinte biztos, hogy 

az Európa egyik legnagyobb élelmiszer-előállító országában meghozott intézkedéseknek érdemi hatásuk lesz az egész Európai Unió piaci folyamataira. 

Csökkentenék az élelmiszerek só-, cukor- és zsírtartalmát is az egészségesebb táplálkozás előmozdítására, jóllehet szakértők szerint nem feltétlenül ösztönző, ha az ízeket veszik ki az ételekből.

A német Zöldek az agrártámogatások elosztását is átalakítanák. Céljuk, hogy csökkenjen az állatállomány, a források odaítélését pedig az állatjóléthez kötnék. A zöldcélok egyik sarokpontja ugyanis a kevesebb haszonállat és a hagyományos húsfélék fogyasztásának csökkentése, mivel szerintük az állattartás erőteljesen hozzájárul a klímaváltozáshoz. 

Az agrárreformtervek közül szintén hangsúlyos az ökológiai gazdálkodás érdemi térnyerése. A vegyszermentes biogazdálkodás arányát a jelenlegi tízről harminc százalékra növelnék 2030-ig. Az állam ráadásul példát mutatna azzal, hogy a közétkeztetéshez kizárólag ökológiai művelésből származó alapanyagokat lehetne felhasználni.

A német kormány a négyéves kormányzati cikluson túlmutató intézkedéseket is tervez. 

Steffi Lemke környezetvédelmi miniszter korábban már bejelentette: a növényvédő szerek fokozatos csökkentését, használatuk megszüntetését szeretné elérni. 

A növényvédők teljes tilalma ugyanakkor korainak bizonyulna a négyéves kormányzási ciklus végére, ám használatukról hosszabb távú pénzügyi ösztönzőkkel és jogszabályokkal is leszoktatnák a gazdálkodókat.

Egész Európa mezőgazdaságára hatással lehet az uniós támogatások kifizetésének átalakítása. 

Berlin már a jelenlegi, 2021–2027-es uniós költségvetési ciklus alatt szakítana a területalapú támogatási rendszer jelenlegi gyakorlatával. A területalapú közvetlen támogatások a bírálatok szerint a teljesítmény növelését ösztönzik a fenntarthatóság helyett. 

Ezért a németek a helyi gazdákra vonatkozó intézkedések mellett kézbe vennék az uniós agrárpolitika átalakítását is a következő költségvetési ciklusra.

A Zöldek egyik legnagyobb vihart kavaró intézkedése, hogy az ellenzékbe szorult kereszténydemokrata CDU/CSU határozott tiltakozása ellenére 

engedélyeznék a cannabis termesztését és fogyasztását. A törvényalkotási folyamat várhatóan hónapokig elhúzódhat, de a határozott szándékot látva a német gazdák már most élénken érdeklődnek az új piaci lehetőség iránt. 

A lakosság megosztott a kérdésben, míg a rendőröket képviselő szakszervezetek bírálják a terveket. A kormány a fogyasztást is legálissá tenné a felnőtteknek, ugyanakkor állami felügyelet alatt tartaná az ágazatot. A német agrárminiszter korábban kiemelte, ettől még „nem kell mindenkinek szétszívnia az agyát”.

A német kormányzat tehát drasztikus eszközökkel és intézkedésekkel hozna zöldfordulatot a mezőgazdaságban, korlátozva a környezetre és az állatjólétre ártalmas tömegtermelést és a lakossági élelmiszer-pazarlást. 

A helyi gazdaszervezetek szerint ezek a célok ugyan komoly és költséges átalakítást tesznek szükségessé, de összességében nem jelentenek a gazdák munkáját veszélyeztető, általuk vállalhatatlan nehézségeket.

Bortókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Bernd Wustneck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.