Ízekre szedte a szakértő Karácsonyék rezsitámadását

Nem volt nehéz dolga Hortay Olivérnek, hiszen V. Naszályi Márta állításai jobbára nélkülözték a szakmaiságot.

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 15:56
null
Rezsicsökkentés - Olcsóbb lesz a PB-gáz júliustól Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lépésről lépésre tette helyre a párbeszédes I. kerületi polgármester, V. Naszályi Márta keddi, gyakran nehezen értelmezhető állításait Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energia- és klímapolitika üzletágának vezetője.

Nem csak termék, szolgáltatás

A táj- és kertépítész mérnöki végzettséggel rendelkező baloldali politikus közösségi oldalon megosztott posztjára ugyanazon a platformon reagált az energetikai szakértő. Elsőként arra az állításra, amely szerint „az áram világpiaci ára töredéke annak, amit a magyarok fizetnek érte”. Erről először is azt érdemes tudni, hogy a villamos energiának nem létezik világpiaca, így világpiaci ára sem a szállítási és a műszaki korlátok miatt, ezért legfeljebb az európai vagy a magyar áramtőzsde árait lehet vizsgálni. A magyar fogyasztók által fizetett áramszámlák három fő komponensből állnak, hiszen

nem pusztán a terméket, hanem magát a szolgáltatást vesszük igénybe, amely tartalmazza azt, hogy az erőművektől a vállalatok elhozzák a konnektorunkig az áramot az erre kiépített és karbantartott infrastruktúrával.

A termékdíjból, a rendszerhasználati díjból és az adóból kialakuló szolgáltatási egységárat jelentősen meghaladták a decemberi tőzsdei árak – ha pedig csak a termékdíjat nézzük, az negyedakkora volt, mint amilyen árszinten kereskedtek a tőzsdén a múlt hónapban. És míg igaz a politikusnak azon állítása, amely szerint „az áram ára folyamatosan nő”, illetve az is, hogy „az infláció miatt mindenkinek kevesebbet ér a pénze”, a kettő közötti összefüggés nem közvetlen. Hortay Olivér ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a rezsicsökkentés intézményét biztosító, hatóságilag rögzített tarifák 2014 óta nem változtak, az intézkedés pedig visszafogja az inflációt. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy az ipari szereplők előbb-utóbb kénytelenek átterhelni a fogyasztókra a megemelkedett energiaköltségeiket, bár ez a tétel csak egy a sok közül egy-egy vállalat működésében.

Visszatért a régen cáfolt tétel is

Maradva a rezsicsökkentésnél V. Naszályi Márta azt is állította a szintén párbeszédes Jávor Benedekre hivatkozva, hogy „az alacsony energiaár formájában juttatott támogatások nagy része nem a rászorulókat éri el, hanem a többet fogyasztó, jobb módú háztartásokat segíti”. A baloldal által szajkózott tételmondat valótlanságát e lap hasábjain számos alkalommal levezettük, rámutatva például arra, hogy a rezsicsökkentés rendszerének bevezetése óta 54 százalékkal kevesebb az olyan fogyasztó, akinek díjhátraléka van. A háztartások energiafogyasztását ugyanis – írja Hortay Olivér – elsősorban nem annak jövedelme, hanem az ott élők száma befolyásolja, ráadásul a rezsiköltségek az alacsony jövedelmű háztartások kiadásaiban nagyobb arányt képviselnek. Emiatt tehát az alacsony energiaár a volumen alapján a leginkább a nagycsaládosokat, jelentőség szerint pedig az alacsony jövedelműeket támogatja.

Üzleti titkok tudója?

Az I. kerület polgármestere szerint „az állami gázkereskedő cégek sokkal kevesebb pénzért veszik a gázt, mint amennyibe kerül a magyar embereknek”. Kérdés, miért olyan biztos ebben a politikus, hiszen a szolgáltatók beszerzései nem nyilvánosak, a lakossági igények jelentős részét pedig a hosszú távú szerződés keretében beszerzett gázzal fedezik. Mivel a szerződés árképletében szerepelnek a tőzsdei árak is, így a szolgáltató beszerzési ára vélhetően a lakossági termékdíj és a piaci árak között van Hortay Olivér magyarázata szerint. A szakértő úgy látja, hogy a jelenlegi árkörnyezetben kizárt, hogy a szolgáltatók olcsóbban jutnak földgázhoz a rezsicsökkentett, hatósági áraknál.

„Bezsebelik” a veszteséget

A V. Naszályi Márta által vélt „profitot az állam és a Fidesz-közeli energiacégek zsebelik be”. Csakhogy a jelenlegi magas árkörnyezet az energiaszolgáltatóknak veszteséget okoz, ezek közül épp az állami tulajdonú MVM végzi a lakossági ellátás túlnyomó részét – vetette ellen a szakértő. Vagyis az árválság által leginkább érintett MVM se nem nyer, se nem Fidesz-közeli.

Nyitott kapuk

A baloldali politikus egy meglepő érdekességet hagyott a Rezsihazugság című írása végére: a rezsicsökkentés szerinte megtartható és megtartandó. Hozzáteszi, hogy a rendszert fenntarthatóbbá kell tenni zöldmegoldásokkal, megújuló energiaforrások használatával, szigeteléssel, az energiahatékonyság javításával. Ezek pedig mind valóban fontosak is, olyannyira, hogy a jobboldali kormányok folyamatosan indítottak lakossági energiahatékonysági támogatási programokat, a legutóbb például minden idők legnagyobb, kétszázmilliárd forintos napelemes és fűtés-korszerűsítési pályázatát.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.