Megugrott a spekulatív ingatlanállomány a főváros környékén

A negyedik negyedévben harminckét bérleti szerződést rögzített, amelyek közül öt ingatlan mérete haladta meg a tízezer négyzetmétert.

Magyar Nemzet
2022. 01. 27. 18:22
null
Tatabánya, 2020. november 30. A fém-felületkezeléssel foglalkozó, holland érdekeltségû Aalberts Surface Treatment Kft. gyárcsarnoka a tatabányai ipari parkban 2020. november 30-án. A cég a kormány versenyképesség-növelõ támogatási programjának segítségével egymilliárd forintot meghaladó beruházást hajt végre, amelyhez 440 millió forint támogatást kapott. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a negyedik negyedévben 166 350 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ingatlanállománya – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF), amelynek tagjai a CBRE, a Colliers, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary.

A közlemény szerint 2021 végén a teljes modern ipari, logisztikai állomány meghaladta a 2,733 millió négyzetmétert.

„A tavalyi kereslet rekordméretű volt, a negyedik negyedévben a teljes bérlői kereslet 237 475 négyzetmétert tett ki, ami 115 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért volumenhez képest” 

– emelte ki az egyeztető fórum, hozzáfűzve, hogy a keresletet az előbérletek dominálták 49 százalékos részaránnyal, míg a hosszabbítások a kereslet 27 százalékát, az új szerződések a 24 százalékát adták.

Az ügyletek közel felét az előbérleti szerződések tették ki. Fotó: Kurucz Árpád

A BIEF tavaly az utolsó három hónapban 32 bérleti szerződést rögzített, amelyek közül öt ingatlan mérete haladta meg a tízezer négyzetmétert. A negyedév legnagyobb ügyletei az előbérletek voltak – ezek közül az egyik a 62 985 négyzetméter nagyságú VGP Park BUD Aerozone épületében érvényes, míg egy másik az Inpark Páty épületében, 33 110 négyzetméteren.

2021-ben a negyedik negyedév végén 86 760 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen, amely alapján az üresedési ráta 3,17 százalékos volt. Ez a mutató 0,3 százalékponttal alacsonyabb a harmadik negyedévben mért értéknél és 1,2 százalékponttal magasabb egy évvel korábbinál.

 

Borítókép: Gyártelep a tatabányai ipari parkban (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.