Európai kivonulással fenyegetőzik a Facebook

A már Meta névre hallgató Facebook-anyavállalat közölte, hogy ha az adatvédelemről szóló európai uniós szabályozás miatt nem tudja az ügyféladatokat az amerikai és európai szerverek között szabadon mozgatni, megfontolja a Facebook és az Instagram felfüggesztését Európában. A lépés több szempontból sem lenne logikus, a fenyegetés időzítése viszont érdekes.

Fellegi Tamás Péter
2022. 02. 08. 17:39
null
FILES-US-STOCKS-MARKET-IT-OPEN Fotó: JOSH EDELSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különféle internetes platformok, közösségimédia-oldalak működésének szabályozása elkerülhetetlen. Fontos a felhasználók adatainak védelme, emellett cél az álhírterjesztés elkerülése vagy éppen a más országbeli választásokba való beavatkozás megakadályozása, hogy csak néhányat említsünk a felvetődött problémák közül. Miután még maga az internet is csak negyedszázados múltra tekint vissza, a közösségi médiumok pedig az utóbbi 10-15 évben lettek népszerűek, érthető, hogy a szabályozás fokozatosan zajlik, a működés során fellépő igényeknek megfelelően.

Ilyen helyzetben a szabályozó hatóságok és a cégek együttműködése elengedhetetlen, hisz megkönnyíti a helyzetet, ha együtt megtalálják a megfelelő megoldást. A Facebook anyavállalata most olyan kijelentést tett, hogy megfontolhatja európai szolgáltatásainak beszüntetését, ha a szabályozó hatóságok olyan döntést hoznak, amit a cég nem talál megfelelőnek akadálytalan működéséhez, amihez szükség van arra, hogy „otthoni”, azaz egyesült államokbeli központi szerverei és más kontinensek között akár az ügyfelei adatai is mozoghassanak.

Nehéz elképzelni, hogy a problémára ne lehetne olyan megoldást találni, ami ne felelne meg mindkét oldalnak, már csak azért sem, mert az érdekek nagyjából egyformák: mindkét fél célja, hogy az ügyféladatok biztonságban legyenek, a felhasználók biztonságban érezzék magukat. Éppen ezért úgy tűnik, inkább csak a vita felnagyításáról van szó, de nem zárhatjuk ki, hogy más megfontolás áll a háttérben.

Maga a lépés, azaz a cég számára a második legjövedelmezőbb kontinensről való kivonulás nagyon valószínűtlen, 

hisz ezzel gyakorlatilag tönkretenné magát a társaság. Eddigi célkitűzése az volt, hogy az emberiség minél nagyobb arányát érje el szolgáltatásaival, és éppen attól került monopolhelyzetbe, hogy a Facebookon van a legtöbb felhasználó, így itt nyit felületet a legtöbb cég is, itt a legnagyobbak a reklámlehetőségek. Ha ebből Európát kizárnák, a cég árbevételének több mint negyede eltűnne, ráadásul a keletkező űrt valaki betöltené, akár világméretű konkurenciát teremtve a Facebooknak.

Így alapesetben azt gondolhatjuk, hogy békés tárgyalás helyett nyilvános üzengetés, zsarolás is megjelenik a felek kommunikációjában, ugyanakkor feltűnő, hogy ez pont akkor zajlik, amikor a részvény árfolyama eleve esett 25 százalékot a negyedik negyedéves gyorsjelentés után. 

Ilyen kijelentésekkel még jobban meg lehet ijeszteni a befektetőket, és mindjárt akkora az esés, hogy már érdemes is megvenni a részvényt. 

Ez természetesen csak egy lehetőség, ami azonban a tőzsdén gyakran előfordul, és még csak nem is fogható rá, hogy bennfentes kereskedés, hisz valós vitáról van szó.

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója (Fotó: AFP/Josh Edelson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.