Évi harmincmilliárd forintot hoz a vadgazdálkodás

Megkerülhetetlen ágazat hazánkban a vadgazdálkodás, a vadászható fajok kezelése évente harmincmilliárd forintos értéket képvisel – mutatott rá Nagy István a Fehova megnyitóján. Az agrártárca vezetője jelezte: a vadgazdálkodás fejlesztése érdekében számos lépést sikerült megtenni az elmúlt években.

Magyar Nemzet
2022. 02. 17. 15:50
Fotó: Pelsőczy Csaba Forrás: AM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban tarthatják alakuló üléseiket a területi vadgazdálkodási tanácsok, e szervezetek megalakulása nagy előrelépést jelent a szakmailag megalapozott, tartalmas vadgazdálkodás elősegítésében – hívta fel a figyelmet Nagy István. 

Az agrárminiszter a 28. Fegyver, horgászat, vadászat (FeHoVa) nemzetközi kiállítás megnyitóján elmondta: a vadászható fajok állományának kezelése hazánkban mintegy 30 milliárd forintot jelent évente. 

A kormány 2013-ban azzal a céllal állította fel az Országos Vadgazdálkodási Tanácsot, hogy megteremtse a vadgazdálkodás széles körű társadalmi és tudományos, szakmai megalapozása, valamint az állami tulajdonú vad védelméhez fűződő érdekek közti összhangot. Ezzel párhuzamosan jönnek létre a területi vadgazdálkodási tanácsok, amelyek fontos szerepet játszanak a megyei szakmapolitikai célok megfogalmazásában, a vadgazdálkodás, vadászati igazgatás és kutatás, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő, egységes megyénkénti álláspontjának megformálásában. 

A tárcavezető kitért arra is, hogy az elmúlt években számos eredményt sikerült elérni a vadgazdálkodás területén. Nagy előrelépést jelent az, hogy míg a korábban a vadkárbecslésre nem volt hazánkban egységes eljárásrend, az elmúlt években létrejött a vadkárfelvételi és értékelési útmutató és az egységes mezőgazdasági vadkárfelmérési útmutató. 

– Tavaly jelent meg a magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzat is, így már büszkén mondhatjuk, hogy az agarászat mint hagyományőrző, tradicionális vadászati mód ismét lehetővé vált – jegyezte meg a miniszter. Kiemelte azt is, hogy a szürke fogoly megmentése érdekében az Agrárminisztérium a vadászatra jogosultak bevonásával az egyedszám gyarapítása érdekében stratégiát készít.

A tárcavezető szerint a természetes vizeink megóvása és a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra tradícióinak megőrzése is nemzeti kötelesség. A magyar kormány ezért stratégiai szövetségeseként tekint a hazai horgászok immáron csaknem nyolcszázezer főt számláló közösségére.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben több mint 150 horgászszervezet csaknem 450 millió forint értékű haltelepítési támogatásban részesült, 2020-ban pedig megvalósulhatott a magyar halgazdálkodás történetének legnagyobb haltelepítési akciója is. 

A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a vízminőség megőrzésére is, ehhez az elmúlt években, 137 támogatott horgászszervezet munkája révén, összesen 165 millió forint értékű, a vízminőség javítását szolgáló eszközpark jöhetett létre.

Borítókép: Megnyílt a 28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás. (Fotó: AM/Pelsőczy Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.