Sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők

A MÁV alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a tervezett munkabeszüntetést.

Magyar Nemzet
2022. 02. 02. 20:35
null
Budapest, 2021. november 4. A MÁV Csoport 431-es sorozatszámú elektromos meghajtású vasúti erõgépei (köznyelven „villanymozdonyai”) által vontatott szerelvények érkeznek a fõváros Nyugati pályaudvarára. Ellenkezõ irányba pedig elindul egy ugyancsak elektromos meghajtású mozdony által vontatott gyorsvonati szerelvény. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szerdai küldöttközgyűlése úgy döntött, hogy 2022. március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálására. A MÁV alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) MTI-nek küldött közleményében tudatta, hogy a szerdai küldöttközgyűlésükön úgy döntöttek, hogy 2022. március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdetnek a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálására.

A MOSZ tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nullaszázalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset-veszteség ne kerüljön kompenzálásra – írta a szakszervezet közleményében.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólította a MÁV-Start Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére, a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatásának egyeztetésére – közölte a munkavállalói érdekképviselet.

A MÁV közleményében úgy reagált: alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését. Kiemelték, hogy a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó 2021-ben maradéktalanul betartotta, és 2022-ben is betartja.

A MÁV-Start Zrt. a mozdonyvezetők felelősségteljes munkáját javadalmazásuk során mindig kiemelten kezelte, munkabérük az elmúlt öt évben több mint hatvan százalékkal növekedett, amit az idén az év elejétől újabb tíz százalék béremelés követett – áll a MÁV közleményében.

Rámutatnak arra, hogy a mozdonyvezetők havi átlagkeresete 2021-ben meghaladta a hétszázezer forintot, ezt tovább növelte 415 ezer forint lojalitási, és további háromszázezer forint Szép-kártya juttatás. Mindezeken túl a mozdonyvezetők mintegy kilencven százaléka részesült további külön kifizetésekben a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120-160 ezer forint közötti összegben.

A MÁV a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek tartja, különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették: részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik – írja a vasúttársaság közleményében.

A MÁV közleménye szerint a társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától.     

A MÁV–Volán vállalatcsoport a járványhelyzet okozta utasszámcsökkenés miatt elszenvedett jelentős bevételkiesés mellett valamennyi munkavállalóját megtartva biztos munkahelyet jelentett és jelent a dolgozóknak, ezért a sztrájkbejelentést a munkáltató nemcsak jogellenesnek, hanem megalapozatlannak és felelőtlennek tartja – közölte a MÁV.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.