időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Aszály fenyegeti az őszi vetést

Nagy Kristóf
2022.03.21. 11:35 2022.03.21. 14:54
Aszály fenyegeti az őszi vetést

Országszerte csapadékra szomjaznak a földek. A belügyminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére hétfői kezdettel. Ez hozzájárul ahhoz, hogy öntözéssel mérsékelhetők legyenek az aszály hatásai – közölte a NAK. Így a mezőgazdasági termelőknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználatra jogosultak.

Az országos aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján hazánk egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota. A talaj felső húsz centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban negyvenszázalékos érték alá csökkent a nedvességtartalma. 

A talajok a téli csapadék hiányában nem tudtak feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, a így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.

Egyelőre még nem okoz gondot a szárazság, ám ha a következő napokban, hetekben sem fordul csapadékosabbra az időjárás, akár komoly károk is keletkezhetnek a fejlődésnek induló őszi kalászosokban – mondta Petőházi Tamás az Agrárszektornak. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke kiemelte, a melegebb időjárás beköszöntével a növények fejlődésnek indulnának, ám ezt a szárazság meggátolja. 

A szakember emlékeztetett, az elmúlt hónapokban a szokásosnál 50-90 milliméterrel kevesebb csapadék hullott. Ha ennek legalább a fele lehull lassú esőzés formájában a következő hetekben, akkor elkerülhető a növények károsodása.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.