Biztosítja a Mol a régiós ellátást

Az ukrán határ mentén lényegesen megnövekedett a forgalom, a társaság segíti a menekülteket.

Forrás: VG.hu2022. 03. 07. 8:51
null
Gyál, 2020. január 1. Autós tankol a Mol gyáli töltõállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétõl emelkedik a biológiai eredetû összetevõk bekeverendõ aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerû ellenõrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatos az ellátás a Barátság kőolajvezetéken keresztül, de a Mol-csoportnak elegendő csővezetéki kapacitása van ahhoz, hogy szárazföldi finomítóit – a százhalombattait és a pozsonyit – az Adria-vezetéken keresztül is ellássa – mondta a Világgazdaságnak Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

Az orosz–ukrán konfliktus hatását azonban a határ mentén lévő töltőállomásaikon is érzik: lényegesen nagyobb a forgalom, mint az ország többi részén. Az üzemanyag-ellátást továbbra is folyamatosan biztosítják, mindenki tankolhat. Az érintett három töltőállomáson pedig – Fehérgyarmaton, Záhonyban és Vásárosnaményban – a rászorulóknak vizet és ételt adnak, telefont biztosítanak a kapcsolattartásra, ingyenesen használhatják a mosdót a menekültek.

Az üzemanyagokra november 15-én bevezetett árstop hatásairól Orosz András elmondta, hogy a társaság a folyamatos és zavartalan ellátás érdekében március 2-tól bevezette a százliteres tankolási limitet, ami bőven felette van egy átlagos jármű kapacitásának. A nagynyomású kútoszlopokon, amelyeket elsősorban kamionok, buszok és mezőgazdasági gépek használnak, továbbra is limit nélkül tölthetik fel járműveiket a Mol-üzemanyagkártyával rendelkező ügyfelek. Abban az esetben, ha nem járműbe, hanem valamilyen tartályba tankol a Mol-kártyás ügyfél, a nagynyomású oszlopon ötszáz liter a megengedett limit.

A döntés elsődleges oka, hogy minden magyarországi ügyfelünknek elég üzemanyagot tudjunk kínálni, még a tavasszal megkezdődő mezőgazdasági munkálatok idején is, amikor hagyományosan tovább növekszik a kereslet.

Nemrégiben a kormány az üzemanyagok nagykereskedelmi árára is bevezette az árstopot. Erről Orosz András úgy fogalmazott: a Mol tiszteletben tartja a döntést, és a kormányrendeletnek megfelelően tájékoztatja ügyfeleit is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a 95-ös motorbenzin és a normál gázolaj bruttó nagykereskedelmi eladási árának maximálásával a viszonteladók felé való értékesítés során a Mol jelenleg az listaárhoz (benzin: 501,8 forint, gázolaj: 521 forint literenként) képest átlagosan 34,5 forinttal kevesebb bevételt könyvel el literenként.

Ez azonban a világpiaci helyzetnek és a dollár–forint árfolyam alakulásának megfelelően változhat: a Brent olaj ára folyamatosan emelkedik, 2014 óta először átlépte a százdolláros hordónkénti árat, sőt már 110 dollár fölött van, miközben a forint is nagymértékben gyengült a dollárhoz képest.

Borítókép: Zavartalan az ellátás a Mol kútjan (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.