Egyelőre biztosan marad az OTP Ukrajnában és Oroszországban

Semmi sem indokolta az OTP Bank részvényeinek árfolyamában bekövetkezett áresés mértékét – hangsúlyozta Csányi Sándor. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, a háború ellenére az oroszországi és az ukrajnai betétek is nőttek, vagyis megvan a bizalom az OTP Bankban. A pénzintézet tavaly rekordmagas adózás utáni eredményt ért el, közel 500 milliárd forintot. Az OTP egyelőre nem tervez kivonulni az orosz piacról, de a későbbiekben fennállhat olyan körülmény, ami indokolttá teheti a lépést.

Magyar Nemzet
2022. 03. 04. 17:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború kitörése óta Ukrajnában 4 százalékkal, Oroszországban 11 százalékkal nőttek a betétek, az ügyfelek bizalma tehát megvan az OTP Bank iránt. Semmi sem indokolta az OTP Bank részvényeinek árfolyamában bekövetkezett áresés mértékét – hangsúlyozta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója pénteken. Kiemelte: 

az ukrajnai és az oroszországi érdekeltségek hatása a bank eredményére összességében legfeljebb 15 százalékos csökkenést indokolhatott volna a papírok korábbi, 18 ezer forintos értékéhez viszonyítva.

A bankpapír 11 000 forinton zárta a kereskedést csütörtökön, de kedden 10 ezer forint alatt is volt az árfolyama.

Csányi Sándor abban bízik, hogy az utóbbi napokban nem a kisbefektetők adták el részvényeiket, a nagyobb szereplők ugyanis könnyebben tudják veszteségeiket pótolni. Utalt arra is, hogy a csütörtöki áremelkedés folytatásában bízik, még ha a részvények nem is érik el újra egyhamar a 18 ezer forintos szintet.

A bank 2022-re további organikus növekedést tűz ki célul, amely például Romániát érinti; a hitelállomány mintegy 10 százalékos bővülését tervezik emelkedő kamatkörnyezetben, a marzsok stabilizálódása mellett – ismertette az OTP-vezér. Kiemelte: ezen vészterhes időkben, amikor Ukrajnában háború van, az ügyfelek kiszolgálása az ottani nyolcvan bankfiók közül 42-ben zavartalan. Csányi Sándor megjegyezte, hogy 

az OTP Bank mindkét háborúban álló országban hosszú távon tervez.

Ukrajna tőkére vetítve a legnagyobb jövedelmezőséget hozta a banknak, piaci problémák nincsenek a háborún kívül. A szankciók révén az orosz érdekeltség is megérzi a háborút, de a menedzsment ott is helytáll. Az orosz leányvállalat rubelben rendelkezik likviditással, problémát a dollárlikviditás nehéz elérhetősége, drágasága okozhat.

Újságírói kérdésre az elnök-vezérigazgató azt mondta, van olyan helyzet, amelyben átgondolnák a kivonulást az orosz piacról, egyelőre azonban nem szeretnének a befektetőknek veszteséget okozni. Azt a kockázatot például nem vállalnák, ha a likviditás hiánya miatt több száz millió dollárt kellene juttatni az orosz érdekeltségnek.

A 2021-es, rekordnak számító 497 milliárd forintos adózás utáni eredmény hátteréről Csányi Sándor két tényezőt emelt ki, a működési eredmény 23 százalékos emelkedését és a tartalékszint drasztikus csökkentését. Megerősítette, hogy a 2020-as évre vonatkozó 119 milliárd forint osztalék kifizetését javasolják a közgyűlésnek, erről márciusban dönt az igazgatóság. Bízik benne, hogy addig megszületik a megállapodás a tűzszünetről, ebben az esetben lehet szó osztalékról.

Csányi Sándor szerint semmi sem indokolja az OTP-részvények árfolyamának napokban látott zuhanását Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoktól kismértékben elmaradó, 123,323 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül az utolsó negyedévben. Ez az előző negyedévinél 3 százalékkal alacsonyabb, az egy évvel korábbihoz képest 57 százalékkal magasabb. 

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján az OTP-csoport 2021 egészében 496,902 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

Az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolta, hogy a teljes kockázati költségek 72,5 milliárd forintos volumene mintegy harmada volt a bázisidőszakinak.

Az elemzők arra számítottak, hogy a konszolidált adózás utáni eredmény korrekciós tételek nélkül 2021 utolsó negyedévében 130,989 milliárd forint lehet, ami éves összevetésben 67 százalékos, negyedéves alapon 3 százalékos növekedésnek felelne meg.

A beszámolóból emellett kiderül: 

  • az OTP-csoport mérlegfőösszege az év egészét nézve 27 553,384 milliárd forintot tett ki, ami éves alapon 19 százalékos növekedést jelent.
  • a bruttó árfolyamszűrt ügyfélhitelek 14 százalékkal, 16 634,454 milliárd forintra nőttek,
  • az ügyfélbetétek 16 százalékos növekedés mellett 21 068,644 milliárdra emelkedtek.
  • A csoport konszolidált, IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója tavaly 18,4 százalékra nőtt,
  • a bevételek dinamikusan, 13 százalékkal nőttek,
  • a díj- és jutalékeredmény 12 százalékkal bővült.
  • Az egyéb nem kamatjellegű bevételek éves alapon 17 százalékkal nőttek.
  • Az éves konszolidált működési költségek nominálisan 3 százalékkal nőttek éves alapon,
  • a kiadások és bevételek aránya 49,7 százalék volt.

A beszámolóban jelezték: a 2019–2020. évi eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja a menedzsment, erről és a 2021. évi eredmény után javasolt osztalék nagyságáról az igazgatóság márciusi ülésén, az orosz–ukrán konfliktus alakulásának függvényében fognak dönteni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.