Halmozhatók az elérhető támogatások

A hazai vállalatok elsősorban a kapacitásbővítés, a gépek cseréje és a termelőegység vagy telephely fejlesztése céljából terveznek nagy összegű beruházásokat.

Magyar Nemzet
2022. 03. 16. 11:44
null
20210121 Jászberény Január közepén elkezdődött a téli tűzifa szétosztása a rászorulók között. A hatszáz köbméternyi fát a Sangsin Hungary Kft. jászberényi telephelyű dél-koreai cég által felajánlott 26 tonna raklap egészítette ki. Ezzel kapcsolatban Fotó: Gémesi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több energiahatékonysági és K+F forrás is elérhető 2022-ben a hazai cégek számára a beruházási támogatások mellett – hívta fel a figyelmet szerdai online rendezvényén az EY Magyarország, amely a közleményében kiemeli, hogy 

a vállalatoknak lehetőségük van az elérhető támogatások halmozására. 

Ehhez azonban már a projekt tervezésétől gondos előkészületre van szükség, és figyelni kell az adminisztratív hibák elkerülésére is – figyelmeztetnek. 

Felmérték a döntéshozók körében, hogy 

a hazai vállalatok elsősorban a kapacitásbővítés, a gépek cseréje és a termelőegység vagy telephely fejlesztése céljából terveznek főként százmillió forintot meghaladó értékű beruházásokat. 

Az érintetteknek elsősorban az Ipar 4.0 megteremtését, az IT fejlesztéseket és a megújuló energia hasznosítását célzó pályázati kiírásokra érdemes már a beruházás megkezdése előtt figyelniük, amellett, hogy a legnagyobb projektek esetén a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) egyedi készpénztámogatási lehetőségekről is lehet egyeztetni – emlékeztetett a tanácsadó cég, hozzátéve, hogy 

a hazai beruházásokon felül a külpiaci terjeszkedés támogatására is vannak lehetőségek. Ezeket a Magyar Exportfejlesztési Ügynökségen (HEPA) keresztül lehet igényelni. 

További fontos forrás az energiahatékonysági adókedvezmény, amely Budapesten is elérhető, ezért szinte egyedülálló lehetőség lehet a fővárosi cégeknek.

Fotó: Mészáros János

Kocsis Zsolt, az EY Adótanácsadás üzletágának partnere beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy számos hazai vállalat számára elérhetőek a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó adómegtakarítások. Azonban a cégek gyakran nincsenek tisztában vele, hogy valójában a kiírásoknak megfelelő tevékenységet végeznek, erre külön fel kell hívni a figyelmüket. 

– A támogatások maximalizálásának érdekében érdemes minél előbb azonosítani a forrásokat, hiszen számos esetben feltétel, hogy már a projekt kezdete előtt megtörténjen az igénylés – figyelmeztetett a szakértő. 

A konferencián elhangzott, hogy a támogatások lehívását gyakran adminisztratív pontatlanságok akadályozzák, illetve arra is van példa, hogy tévesen több jogcímet jelölnek meg az adózók. 

 

Borítókép: Főként fejlesztés, kapacitásbővítés céljából igényelnek támogatást a cégek (Fotó: Gémesi Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.