Nagyot ugrott a kőolaj és a földgáz ára

Heves mozgások zajlottak tegnap az árupiacokon és a devizák piacán, de a részvénytőzsdék is sok érdekességet tartogattak. Az energiahordozók ára meredeken emelkedett, a forint mindenkori leggyengébb értékére került, a vezető hazai részvények közül ugyanakkor kiemelkedett a Richter és az OTP.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 02. 21:21
null
MOL, olaj, földgáz, olajfinomító, kőolaj, gazdaság, ipar, Százhalombattai dunai finomító Fotó: KURUCZ ÁRPÁD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború immár egy hete tart, és bár az első napokban nem voltak olyan hevesek az energiapiaci ármozgások, mint azt sokan várták, tegnap durván elszálltak a kőolaj és a földgáz jegyzései. Míg a Brent típusú kőolajnak hétfőig komoly ellenállást jelentett a száz dolláros ár, kedden ezt nagy lendülettel átlépte, majd tegnap már 110 dollár fölött is járt. A WTI típus is csak két dollárral olcsóbb, mint a Brent, áraik szorosan együtt mozognak.

A hirtelen drágulás egyik oka lehet, hogy az OPEC olyan jelzést adott, miszerint a magas ár ellenére sem növelik napi 400 ezer hordónál nagyobb mértékben a kitermelést áprilistól, persze végső döntés csak március végén lesz az ügyben. Az emelkedésnek ugyanakkor technikai okai is lehettek: miután a száz dollár eddig erős ellenállás volt, nem kizárt, hogy több befektető áresésre számított, majd amikor meglátták a kerek szint áttörését, veszteséglimitáló pozíciózárásba kezdtek.

Az olaj mellett az európai földgáz ára is megugrott: a Hollandiában jegyzett megawattóránkénti ár felszaladt 185 euróra, ezzel néhány centtel meghaladva az előző, januári csúcsot. A piac láthatóan az Európába érkező orosz gáz mennyiségének csökkenésére, szélsőséges esetben teljes elapadására is számít.

A forint már kedden jelentősen alulmúlta mindenkori leggyengébb szintjét az euróval szemben, tegnap még tovább gyengült:

immár 380-nál többet is kellett belőle adni egy euróért. 

A korábbi mélypont sokáig támasztotta az árfolyamot, így annak jelentős alulmúlása vélhetően veszteséglimitáló zárásokat okozott például azok között, akik a forint jóval magasabb kamata miatt nyitottak az euróval szembeni pozíciót. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden jelezte, hogy 

mindent megtesz a piaci turbulenciák kivédése érdekében, 

azonban egyrészt nem lehet tudni, mikor avatkozik be közvetlen forint vételekkel, másrészt a beavatkozás akkor a leghatékonyabb, ha a pánikszerű reakciók lecsengését követően kerül rá sor. Ilyenkor ugyanis viszonylag kis volumenű vásárlással nagyot lehet erősíteni az árfolyamon.

A Budapesti Értéktőzsdén tegnap megszakadt a napok óta tartó zuhanás: a 38 ezer pontos mélypontról felpattant a BUX. Az OTP a nap elején jóval tízezer forint alatt is forgott, délutánra azonban fölé kapaszkodott és ezzel magasabbra került az előző napi záróárnál. Kifejezetten nagyot, közel tíz százalékot emelkedett a Richter, miközben a Mol napok óta viszonylag stabilnak tekinthető.

Az OTP zuhanása és egyúttal a forint gyengülése arra is visszavezethető, hogy miután a befektetési alapok nem tudják orosz eszközeiket eladni, de likviditásra van szükségük, 

más piacokon kezdenek heves eladásba, ahol viszonylag sokat tudnak értékesíteni egy-egy papírból. 

Az OTP esetében tipikusan ez a helyzet, napok óta óriási a forgalma, és az eladott részvények árát az alapok rögtön át is váltják dollárra vagy euróra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.