Románia támogatja az állami energetikai cégek beruházásait

A Nuclearelectrica képessé válhat hazai forrásokból előállítani az atomenergia-termeléshez szükséges fűtőanyagot.

Magyar Nemzet
2022. 03. 25. 19:19
Russia Amur Gas Processing Plant PAVEL LVOV
6608998 Fotó: PAVEL LVOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy mielőbb elvégezhessék Románia energiatermelésének növeléséhez szükséges beruházásokat, a kormány több pénzt hagy a földgáztermelő Romgaz, illetve a cernavodai atomerőművet működtető Nuclearelectrica állami vállalatnál – idézte pénteken a távirati iroda Virgil Popescu energetikai miniszter kormányülést követő bejelentését.

A bukaresti kormány határozata értelmében 

a két vállalatnak az eddigi 90 százalék helyett 50 százalékot kell befizetnie a költségvetésbe az államnak járó osztalékból. 

A román államnak a Nuclearelectricában 80 százalékos, a Romgazban pedig 70 százalékos részesedése van. 

A tárcavezető szavai szerint a Romgaz részvényesi közgyűlése a héten hagyta jóvá a ExxonMobillal kötött szerződés módosítását a fekete-tengeri Neptun-Deep offshore gázmezőben birtokolt érdekeltségének átvételéről. 

Így ott napirenden van a tranzakció lebonyolítása és a kitermelés megkezdéséhez szükséges (az OMV-Petrommal közös) beruházások elvégzése. Ugyancsak a héten döntöttek arról, hogy a Buzau megyei Caragele község területén is elvégzik a szükséges beruházásokat az ott felfedezett jelentős gázmező kitermelése érdekében.

A Nuclearelectricának pedig a technológiai fejlesztés és egy moduláris atomreaktor megépítése érdekében van szüksége a többletforrásokra.

Többletforrásból fejleszthetnek a termelő vállalatok. Fotó: AP 

A román kormány annak érdekében is döntéseket hozott a pénteki ülésén, hogy a Nuclearelectrica átvegye a felszámolás alatt álló Országos Urántársaság vagyonát, feldolgozó üzemeit, és képessé váljon hazai forrásokból előállítani az atomenergia-termeléshez szükséges fűtőanyagot – ismertette Virgil Popescu, aki annak kapcsán, hogy származik-e valamilyen előnye a lakossági fogyasztóknak abból, ha megkezdődik a fekete-tengeri gázkitermelés, úgy fogalmazott: mindenkinek előnyös, ha az ország nem függ többé az orosz Gazprom „szeszélyeitől”, és nem kell többé Oroszországból energiahordozókat importálnia. 

A lépés az energiaárak stabilizálódását fogja eredményezni – fogalmazott. 

A román tárcavezető szerint 

a jelenlegi, rendkívül magas energiaárakat nem a termelési költségek növekedése indokolja, hanem a piaci konjunktúra.

Úgy vélte, az energiaárak tavalyi növekedése már az ukrajnai háborúval állt összefüggésben. Szavai szerint Oroszország előre kitervelte ezt a manővert: tudatosan idézett elő olyan konjunktúrát a gázpiacon, amellyel probléma elé állította Európát, hogy előkészítse az ukrajnai inváziót.

Borítókép: Munkások dolgoznak a Gazpromnál (Fotó: Pavel Lvov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.