A gépjárművek és a játékok a legkockázatosabbak az unióban

Magyarországon a gépkocsik kevésbé voltak veszélyesek, de sok problémát tártak fel az elektromos készülékeknél.

Magyar Nemzet
2022. 04. 25. 17:17
null
20210301 Kaposvár A fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a web­áruházak termékismertetőiben. A kaposvári áruházakban is folyamatosan cserélik a címkéket és tájékoztatják a vásárlókat, sokan ugyanis még nem hallottak a változásról. illusztráció Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gépjárművek és a játékok állnak a lista élén a veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2021-es jelentése szerint. A magyar riasztásokban leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a díszvilágítási füzérek szerepeltek – derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa elmondta, tavaly az uniós biztonsági hálózathoz csatlakozott országok hatóságai 2142 riasztást adtak le, illetve 4965 úgynevezett nyomonkövetési értesítést küldtek.

Az öt leggyakrabban jelentett kockázat a termékek okozta személyi sérülés, a vegyi anyagok jelenléte, a tűzveszély, a fulladás és az áramütés volt.

A gépjárművek a műszaki rendellenességek, a játékok pedig a bennük előforduló, egészségre ártalmas vegyi anyagok jelenléte miatt kerültek fel a veszélyes termékek listájára. A két termékcsoportot az elektromos készülékek és berendezések követik, amelyek esetében az illetékes hatóságok túlmelegedés okozta gyúlékonysági veszélyeket jelentettek. 

A koronavírus-járvány folytatódásával a felügyeleti szervek számos védőfelszerelésnél, különösen a maszkoknál jeleztek veszélyeket.

Az online vásárlás egyre népszerűbb, az Európai Bizottság új eszközt hoz létre a fogyasztók jobb védelmére, és azért, hogy a veszélyes termékek száma csökkenjen az uniós piacon. A bizottság Web crawler címmel új e-felügyeleti rendszert indít, amely segíti a nemzeti hatóságokat a nem biztonságos termékek online felderítésében.

A jelentésből Magyarországgal kapcsolatban kiderült, a magyar fogyasztóvédelem a negyedik legtöbb termékriasztást küldte az uniós Safety Gate rendszerbe 2021-ben. A tavalyi 162 magyar jelzés 55 százalékát villamossági termékekkel, 27 százalékát pedig játékokkal kapcsolatban feltárt kockázatok indokolták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.