Az egész Twittert felvásárolná Elon Musk

Egymást követik Elon Musk meghökkentő lépései: pár nappal azután, hogy bejelentette kilencszázalékos tulajdonszerzését a Twitterben, máris felvásárolná az egész céget. Egyelőre nem tudni, pontosan miért.

Fellegi Tamás Péter
2022. 04. 14. 17:13
null
GERMANY-MEDIA-TESLA-AWARD Fotó: BRITTA PEDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tesla és a SpaceX cégek vezetője, nem mellesleg a világ leggazdagabb embere bejelentette, hogy ajánlatot tesz a Twitter részvényeinek felvásárlására. A lépés annyiból meglepőbb Musk szokásos akcióinál, hogy ezzel a cég kizárólagos tulajdonosává válna, azt csinálna vele, ami akar, a részvény értelemszerűen kikerülne a tőzsdéről.

Ilyesmit akkor szokás tenni, ha valamiért kifejezetten jobb a tulajdonosnak, hogy nem nyilvános a cég, a Twitter esetében azonban nem tudni, miért lenne ez jó. Musk azt állítja, hogy a szólásszabadság teljes érvényesüléséhez erre lenne szükség a közösségi médiacégben, de hogy miért, arra nem adott magyarázatot.

Nem kizárt, hogy a vállalkozónak más tervei vannak, akár az, hogy egyedül fejleszti fel a céget különösebb befektetés nélkül, és később nagy nyereséggel eladja egy részét, esetleg visszavezeti a tőzsdére. Az ajánlati ár Twitter-részvényenként 54,20 dollár: ezt majdnem elérte a részvény azt követően, hogy a hónap elején kiderült: a nagyvállalkozó több mint kilencszázalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban, de lényegesen magasabb, mint ahol a papír az elmúlt hónapokban forgott. A teljes cégérték így 43,4 milliárd dollár lenne, ami nem kevés egy cégért, ugyanakkor 

eltörpül a Tesla teljes tőzsdei értékéhez képest, így Musknak nem okoz gondot ennyi pénz előteremtése.

Elon Musk egyszer már említett egy cégfelvásárlást, az azonban botrányba fulladt: még 2018-ban ugyancsak a Twitteren jelentette be, hogy megvenné a Teslát jóval drágábban az akkori árnál, ami a mostaninak csak töredéke, így adott esetben lett volna értelme a lépésnek. Akkor azonban ezt nem tudta volna megtenni, hiszen a vagyona nagy részét a Tesla-részvények képviselték, így befektetőtársakra lett volna szüksége. Rögtön felmerült a gyanú, hogy az ajánlat nem komoly. Bár nem zárható ki, hogy szükség esetén hamar összeszedett volna néhány tőkeerős befektetőtársat, a komolytalanságot az jelezte, hogy kereskedés közben a Twitteren szólt erről, ami kifejezetten tiltott cselekmény, piacbefolyásolásnak minősül. Ha valaki felvásárlásra készül, a szabályok szerint ajánlatot tesz (ahogy most a Twitternél), és előre nem kotyogja ki a tervet.

Ahhoz, hogy a felvásárlás megvalósuljon, az igazgatótanácsnak és a részvényesek többségének jóvá kell hagynia az ajánlatot. Ha nem sikerülne a dolog, Musk azzal fenyegetőzik, hogy magára hagyja a céget, vagyis nem foglalkozik a fejlesztésével, esetleg el is adja nemrég vett részesedését. Persze egyáltalán nem biztos, hogy így érne véget a történet: egy kis duzzogás, fenyegetés elő szokott fordulni a vállalkozónál. Akár folytathatja is csendesen a vásárlást, ha megfelelő a piaci részvényár, és később, 

egy jóval nagyobb csomag birtokában újra előállhat valamilyen ajánlattal.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: AFP/Britta Pedersen/Pool)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.