Berliné lett a Gazprom-leány

Nem ismert a Gazprom Germaniát felvásárló két cég háttere, ezért a német energiahatóság vette át az irányítást a kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalat felett. A német és az orosz fél közötti vita komoly ellátásbiztonsági kockázatot jelent.

2022. 04. 05. 14:53
null
RUSSIA GAS SUPPLIER GAZPROM Fotó: EyePress via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini kormány átvette az irányítást a Gazprom Germania, a legnagyobb orosz gázexportőr leányvállalata felett – jelentette be közleményben Robert Habeck német gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a szövetségi energiaszabályozó hatóság, a Bundesnetzagentur lesz a Gazprom Germania ideiglenes vagyonkezelője, teljes részvényesi jogkörrel.

A minisztérium indoklásként azt közölte, hogy

a társaság jogviszonyai nem egyértelműek, és megsértette a német külkereskedelmi rendelet szerinti jelentéstételi kötelezettségeit.

Ez alatt az elmúlt napokban végbement tulajdonosváltást kell érteni. Miután ugyanis a Gazprom április 1-jén bejelentette, hogy kivonulna Németországból – vagyis megválna az ottani leányvállalatától –, igen gyorsan két céghez került a Gazprom Germania. Ezek a JSC Palmary és a Gazprom Export Business Services LLC.  Mivel kritikus infrastruktúra adásvételéről és Európai Unión kívüli befektetőkről van szó, a felvásárlást a gazdasági minisztériumnak is jóvá kellett hagynia. Ám nem világos, hogy kereskedelmi és jogi szempontból ki áll a két társaság mögött, és az is probléma, hogy a felvásárlók elrendelték a Gazprom Germania felszámolását anélkül, hogy magát az akvizíciót jóváhagyta volna a tárca. A cégcsoport továbbá megpróbálta megelőzni az állami felügyelet alá vételt – ugyanis ennek lehetőségét már korábban jelezte a kormány –, ezért igyekezett átadni egy 226 millió euró értékű tulajdonrészt egy szentpétervári székhelyű szervezetnek.

A Gazprom Germania működésének óriási jelentősége van a gázellátásban, és a helyi sajtó szerint a kormány azzal is vádolja a céget, hogy a gáztárolóit úgy üzemelteti, hogy minél súlyosabbá tegye az ellátási helyzetet Németországban. Itt érdemes megjegyezni, hogy a vállalat az előző nyáron sem igyekezett különösebben a betárolással, a tárolóinak töltöttsége tavaly április óta nem emelkedett tíz százalék fölé a távirati iroda összegzése szerint.

A Gazprom Germania tárolói kapacitása mintegy ötmilliárd köbméter, az ország teljes tárolói helye 23 milliárd köbméter, ami a teljes uniós kapacitásnak mintegy negyede.

– Nem tesszük ki Németország energia-infrastruktúráját a Kreml önkényes döntéseinek, a kormány mindent megtesz, hogy megóvja Németország ellátásbiztonságát – mondta Habeck a döntés bejelentésekor. Kijelentette azt is, hogy a társaság irányításának a vagyonkezelő alá helyezéséről szóló döntés – amely 2022. szeptember 30-ig szól – a közrend és közbiztonság védelmét, valamint az ellátásbiztonság fenntartását szolgálja.

Borítókép: A Gazprom egyik irányítóközpontja (Fotó: EyePress via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.