időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Lezárult a tőkeemelés a 4iG-nél

Magyar Nemzet
2022.04.22. 10:30 2022.04.22. 11:33
Lezárult a tőkeemelés a 4iG-nél

Április 21-én a 4iG igazgatósága által még a hónap első napján elhatározott alaptőke-emeléshez kapcsolódva mindösszesen 19 761 380 darab, egyenként 20 forint névértékű, a Budapesti Értéktőzsdére már bevezetett részvényekkel azonos jogokat biztosító törzsrészvényt hoztak létre. 

Ezzel lezárult a korábban bejelentett tőkeemelés folyamata a holdingtársaságnál 

– derül ki a 4iG Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett rendkívüli tájékoztatásából. Jelezték, hogy az új értékpapírokat a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását követően lehet bevezetni a tőzsdei kereskedésbe. 

A tőzsdei folyamat eredményeként változtak a vállalat tulajdonosi arányai. 

Eszerint az új 4iG-részvényeket a Bartolomeu Investments szerezte meg, amelynek a tulajdoni hányada 1,86-ról 8,35 százalékra nőtt a társaságban.

A BÉT-es tájékoztatás szerint a többi nagy részvényes tulajdoni hányad szerinti befolyása ezzel együtt csökkent. Az iG COM Magántőkealap tulajdoni hányada 41,68-ról 38,93 százalékra módosult, amellyel a 4iG-ben fennálló szavazati jogának mértéke 41,81 százalékról ról 39,04 százalékra csökkent.

A KZF Vagyonkezelő tulajdoni hányada 10,43 százalékról 9,74 százalékra változott, így a vagyonkezelő 4iG-ben fennálló szavazati jogának mértéke 10,46 százalékról 9,77 százalékra mérséklődött. 

Továbbá, a düsseldorfi székhelyű Rheinmetal tulajdoni hányada a vállalatban 26,9 százalékról 25,12 százalékra módosult, amivel a szavazati jogának mértéke 26,98 százalékról 25,19 százalékra csökkent. 

Jászai Gellért befolyása érdemben nem változott a holdingnál Fotó: 4iG

A folyamat eredményeként 

a 4iG elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért – mint KZF Vagyonkezelő Kft. egyedüli tagja és az iKON Befektetési Alapkezelő Zrt. egyedüli részvényese – közvetett részesedése is módosult 53,84 százalékról 50,28 százalékra,

míg a a 4iG-ben fennálló szavazati jogának mértéke 54 százalékról 50,42 százalékra változott. Ez azt jelenti, hogy az elnök-vezérigazgató befolyása a 4iG fölött jelentősen nem változott.

A piacvezető társaság a héten azt is közölte, hogy stratégiai átalakításba kezd, mivel a 4iG távközlési portfóliója és az Antenna Hungária egyesítésével 

lezárult az a transzformációs folyamat, amelynek eredményeként a 4iG Nyrt. informatikai rendszerintegrátor vállalatból nemzetközi infokommunikációs vállalatcsoporttá alakult.

A következőkben megkezdődik a távközlési vállalatok integrációja, amelynek célja a csoporton belüli együttműködések kiaknázása, az üzleti működés összehangolása, a szinergiák kihasználása és a társaságok konszolidációja. A stratégia végrehajtásának eredményeként 

egységes szervezeti és irányítási struktúrával rendelkező vállalatcsoport jön létre, amely egy márkanév alatt, piaci súlyának megfelelő hatékonysággal képes fellépni a magyarországi és nemzetközi piacokon.

A célok elérése érdekében a 4iG igazgatósága átalakítja távközlési holdingvállalata, az Antenna Hungária Zrt., továbbá a Digi csoport irányítását, új felsővezetők érkeznek a társaságok élére – emelte ki a vállalatcsoport. Eszerint  az igazgatóság a távközlési portfóliójának irányítását Király Istvánra bízza, aki a hazai távközlési piac egyik legnagyobb vezetői tapasztalattal és mély iparági szakismerettel rendelkező menedzsere.

 

Borítókép: Nemzetközi vállalattá nőtte ki magát a 4iG (Fotó: Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.