Nagy port vert fel Elon Musk

A világ leggazdagabb és negyedig leggazdagabb embere, Elon Musk és Bill Gates között alakult ki szópárbaj a CNBC szerint. Musk nehezményezi, hogy Gates méretes short pozícióval rendelkezik a Teslában, és ezzel közvetve a klímavédelem ellen lép fel. Vajon miért zavarna bárkit is egy részvénypozíció, miközben a Tesla ontja a környezet- és klímabarát járműveket?

Fellegi Tamás Péter
2022. 04. 25. 7:40
Bill Gates during 8th International Conference on Agriculture Statistics in New Delhi
INDIA-TECHNOLOGY-BILL GATES Fotó: INDRANEEL CHOWDHURY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a Tesla és a SpaceX legendás vezére megint nem bírt magával, és muszáj volt neki bedobni egy újabb Twitter-bejegyzést, amivel nagy port vert fel. Ilyeneket rendszeresen tesz, legyen az a Teslával vagy akár kriptodevizákkal kapcsolatos meghökkentő bejelentés vagy vélemény, de legutóbb épp azt jelezte, hogy magát a Twittert akarja felvásárolni szőröstül-bőröstül.

Most Bill Gates került célkeresztjébe, akit 20-30 évvel ezelőtt tekintettek olyan mintaszerű vállalkozónak, mint most Elon Muskot. A Tesla-vezér pénteken közölte Twitter-bejegyzésében, miszerint megkérdezte a Microsoft egykori első emberét, hogy 

valóban rendelkezik-e ötszázmillió dollár értékű short pozícióval Tesla-részvényekben. 

(A short pozíció lényege, hogy tulajdonosa egy adott részvény vagy más befektetési eszköz árának esésére számít, és abból szeretne profitálni. Részvények esetében ez úgy működik, hogy kölcsönkér az adott részvényekből, azokat eladja, majd idővel visszaveszi és visszaadja tulajdonosuknak. Ha az ár esett, nyer rajta, ha emelkedett, veszít.)

Természetesen a tőzsdék megfelelő összegű, alapletétként funkcionáló pénzt kérnek a befektetőtől, ami fedezi az esetleges veszteséget. Ha a részvény árfolyama sokat emelkedik, a letétet felemésztheti a veszteség: ilyenkor felszólítást kap az illető, hogy további összeget fizessen be vagy zárja le a pozícióját, azaz vegye vissza a részvényeket. Ha nem lép időben, a pozíciót kényszerűen lezárják.

A részvények ára emelkedhet és eshet, így természetes, hogy van, aki az esésből szeretne profitálni. Ezek rendszerint rövidebb távú pozíciók, igen ritka, hogy valaki éveken át tartana egyazon részvényben short pozíciót. Bill Gates persze, mint a világ negyedik leggazdagabb embere, akár ezt is megteheti, ha ehhez van kedve, és a veszteséget is elég sokáig tudja finanszírozni. Ugyanakkor az a magánügye, hogy van-e ilyen pozíciója, pláne, ha annak mértéke nem a részvények jelentős hányadára terjed ki – ebben az esetben félmilliárd dolláros pozíció az ezermilliárd dollár összértékű cégnél mindössze fél ezrelék.

A Twitteren megjelent egy poszt Musk és Gates üzenetváltásáról, melynek hitelességét a CNBC még nem tudta igazolni, miszerint Gates azt válaszolta, hogy sajnálja, de még nem zárta le a pozíciót, beszélgessenek inkább jótékonysági ügyekről. Bill Gates régóta vagyonához mérten is jelentős összegeket fordít ilyen célokra, Musknak azonban még nem volt erre sok lehetősége, hisz vagyona csak a Tesla-részvények elmúlt kétéves hatalmas emelkedésével nőtt ilyen magasra, és ennek csak kis hányadát realizálta eladással, ráadásul abból a pénzből Twitter-részvényeket vett. A felvetésre állítólag így reagált: hogyan akar ilyesmiről beszélni egy olyan ember, aki egy, a klímavédelmet elősegítő cég részvényeit shortolja.

Nos, ez a gondolatmenet ugyan jól hangozhat, de sok alapja nincs: a klímavédelem szempontjából az a lényeges, amit a Tesla véghez visz, az semmit nem ront a helyzetén, ha valaki shortolja a részvényeket. Ellenkezőleg: 

a nagy short pozíciók gyakran nagy áremelkedést okoznak, hisz zárásuk jelentős vételi erőként jelentkezik. 

Elon Musk azonban valamiért egyéni sérelemnek tekinti, ha shortolják a Teslát: úgy gondolja, nem hisznek abban, amit csinál, miközben az a tény, hogy jelenleg a világ leggazdagabb embere, mindennél többet mond sikerességéről.

Bortókép: Bill Gates (Fotó: Indraneel Chowdhury/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.