Szűk sávban az arany, nagy elmozdulás jöhet

Az arany ára 2020-ben csúcsot döntött a világpiacon, majd kialakult egy nem túl széles ársáv, amely azóta tartósnak bizonyul. A technikai elemzés szerint ha ebből kilép a nemesfém, nagy mozgás következik, valószínűleg felfelé.

Fellegi Tamás Péter
2022. 04. 04. 20:31
A worker displays a one kilogram gold bullion bar at the ABC Refinery in Sydney on August 5, 2020. - Gold prices hit 2,000 USD an ounce on markets for the first time on August 4, the latest surge in a commodity seen as a refuge amid economic uncertainty. (Photo by DAVID GRAY / AFP) Fotó: AFP/ DAVID GRAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben sok más befektetési eszköz ára hevesen mozgott az elmúlt időszakban, az aranyé meglepően stabilnak bizonyult, s emiatt másfél éve látszólag nem is tartott számot különösebb érdeklődésre a piacon. Azonban alaposabban megvizsgálva az árfolyammozgását, jó eséllyel jelentős elmozdulás érlelődik benne. 

A nemesfém ára a 2008-as válság után lépte túl az ezer dolláros mindenkori csúcsot, onnan viszonylag gyorsan 1900-ig emelkedett, majd visszaesett 1200 dollár környékére. Komolyabb áremelkedés csak három-négy éve indult újra, majd 2020-ban a járvány idején új csúcsot ért el az árfolyam, de nem sokkal haladta meg az előzőt: 2080 dollár lett a legmagasabb érték. Akkor újabb visszaesés következett 1700 dollárig, azt követően viszont az így kialakult 1700-2080 dollár közti sávba állt be. 

Ez nyugodt időkben nem lenne meglepő, de az elmúlt másfél-két évben olyan sok piacmeghatározó esemény történt és annyi termék árfolyama mozgott nagy mértékben, hogy emellett az arany viszonylagos stabilitása különösnek tűnik. 

Ez ugyanakkor kedvező is, hisz épp emiatt kezdték a jegybankok aranytartalékaik arányát növelni, stabilitásra, biztonságra törekedve. 

Az arany pedig talán épp azért volt viszonylag stabil eszköz, mert a járványt követő inflációs időszak idején a befektetők más, divatos termékeket tartottak vonzóbbnak. Így például a kriptodevizákat, amelyeknek fundamentális értéke ugyan nincs, de sokan mégis ettől az eszköztártól várják az értékőrzést, sőt értéknövekedést.

Az arany jegyzésára mindazonáltal közel van mindenkori csúcsához, a sáv közvetlenül ez alatt tartózkodik, vagyis hosszabb távon emelkedő trend mutatkozik. A technikai elemzés szabályai szerint az ilyen erős, hosszabb idei fennálló sáv tulajdonsága, hogy ha egyszer mégis kitör belőle az árfolyam valamelyik irányba, akkor ott jelentős mozgás következhet be. Elvileg lefelé is kitörhet az aranyár, azonban az utóbbi időben 

jóval közelebb van a sáv felső széléhez az árfolyam, ami alapján valószínűbb egy felfelé kitörés. 

Ha ez bekövetkezik, nagy tér nyílik meg az nemesfém áremelkedése előtt, mivel mindenki, aki aranyat tart, nyereségben van, tehát nem sürgős eladnia. Ám hogy a csúcsdöntésre végül megtörténik-e, abban jelentős szerepe lehet annak is, hogy mennyire lesz jellemző a biztonságra törekvés a piacokon a közeljövőben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: (AFP/DAVID GRAY)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.