Villamosított vasút, gyorsforgalmi út épül Kőszegen

Már a kivitelezést készítik elő a Szombathelyről Kőszegre vezető, négysávos gyorsforgalmi út esetében. A párhuzamosan futó vasútvonalat a közelmúltban újították fel, a pálya villamosítása hamarosan megkezdődhet. Átalakítják a kőszegi vasútállomást is, az autóbuszok és a vonatok egy csomópontban érhetők majd el.

2022. 04. 27. 7:40
SZÉKELY János; SOLTÉSZ Miklós; BÁSTHY Béla; ÁGH Péter
Kőszeg, 2020. november 5. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k) beszél, mögötte Básthy Béla polgármester (b), Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2) és Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke (j) a kőszegi egyházi épületek felújításáról szóló kormányzati döntésről tartott sajtótájékoztatón a Kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom előtt 2020. november 5-én. Több mint 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újulhat meg hét, a római katolikus egyház tulajdonában lévő, történelmileg és építészetileg is jelentős értéket képviselő épület Kőszegen. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután elkészültek az engedélyezési tervek, az újabb uniós közbeszerzési pályázaton a nyertes ajánlattevő feladata a Szombathely és Kőszeg, valamint a Kőszeg és a magyar–osztrák országhatár közötti új országos közúti kapcsolat teljes körű kiviteli terveinek elkészítése. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában a két város között, a kőszegi elkerülő szakasszal együtt összesen 18 kilométer hosszú útkapcsolat épül ki. Az új nyomvonal két részre osztható, 

a Szombathely és Kőszeg között egybefüggő, fizikai elválasztással is ellátott, kétszer két sávos, 13,5 kilométer hosszú útszakaszra, valamint a Kőszeget keletről elkerülő és a magyar–osztrák országhatárig tartó, mintegy 4,5 kilométeres, kétszer egy sávos szakaszra.

A fejlesztés célja a települések elkerülése mellett a környék gyorsforgalmi úthálózathoz való csatlakoztatása, valamint kapcsolódva az osztrák oldalon épülő B61 jelű úthoz, a nemzetközi elérhetőség javítása is.

Hamarosan megkezdődhet a kiviteli tervek készítése, majd a kivitelezés Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

Kőszeg történelmi belvárosa országosan közismert, kitűnő állapotban lévő műemlékegyüttes. Ebben annak is szerepe lehetett, hogy a múlt század második felében a vasfüggöny közvetlen szomszédságában a határvárosban alig történt iparosítás. A rendszerváltás óta azonban kifejezetten kedvező adottság, hogy az osztrák települések könnyen elérhetők. 

A határátkelő gyorsforgalmi megközelítése révén a környék hálózati szerepe felértékelődik.

A régió közlekedési szempontjából fontos, hogy alig egy hónapja átadták a több mint 3,2 milliárd forintos beruházással felújított és korszerűsített, Kőszeg–Szombathely közötti, 17 kilométer hosszúságú vasútvonalat. A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a vasúti pálya újult meg teljesen, de vasúti-közúti kereszteződéseket, a kőszegi vasútállomást és hét további megállóhelyet is felújítottak a szakaszon. 

A projekt átadásán Mosóczi László, a szakminisztérium államtitkára bejelentette, hogy rövidesen megkezdődik a vasútvonal villamosítása.

A felújított vasútállomás hamarosan új szerepet kaphat: a közelmúltban jelent meg a Kőszegi Intermodális Csomópont (IMCs) engedélyezési és kiviteli tervezésére vonatkozó közbeszerzési kiírás – tette közzé a Kőszeg.hu. Az ajánlati felhívás szerint a tervezőnek a város által 2019-ben elkészíttetett tanulmányterv alapján kell megterveznie a vasútállomás mellett kialakítandó új, intermodális csomópontot. A projekt része buszmegállók, peronok kialakítása, a 87-es főút érintett csomópontjainak szükséges átalakítása, P+R parkoló és kerékpártárolók kiépítése. Helyet kap a fentieken túl a helyi közlekedés ellátására szolgáló két midibusz leszállóhelye is, amelyeket a város szerez be. A gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságáról és kényelméről a gyalog- és kerékpáros Gyöngyös-híd gondoskodik. 

Borítókép: Kőszeg történelmi belvárosa értékes műemléki együttes (Fotó: MTI/Varga György)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.