A Fitch visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését

A hitelminősítő honlapján azt közölte, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 23. 12:50
Fitch Ratings Fotó: CEM OZDEL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch Ratings visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) minősítését május 20-tól – tájékoztatta a befektetőket a pénzintézet  a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

Közben a hitelminősítő honlapján azt közölte, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét.

A közleményben emlékeztettek, hogy épp a fentiek miatt rontottak márciusban a pénzintézet besorolásán. Akkor a Fitch Ratings A-ről BBB-re minősítette vissza a bank hosszú távú beruházási hiteleit negatív kilátással, a rövid távú eszközök minősítését pedig F1-ről F2-re – írta az MTI.

A NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.
Az NBB korábbi közleménye szerint Magyarország – mint az NBB fogadó országa – a bank egyik legaktívabb részvényese, amelynek a befizetett tőke alapján a második legnagyobb részesedése van, valamint a bank beruházásainak egyik fő kedvezményezettje.

A bank 2021-re vonatkozó auditált IFRS pénzügyi kimutatásai szerint az utóbbi évek rekordjának számító 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el tavaly, ami nyolc százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint tízszázalékos növekedés a 2020-ashoz képest.

A Moody’s Investors Service még március végén döntött a NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról. Az intézet saját üzleti megfontolásokból döntött így – jelezték akkor.

 

Borítókép: A Fitch Ratings épülete New Yorkban (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Cem Ozdel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.