Egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra

A vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság szempontjából.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 10:50
null
20200907 Dunaharaszti Home office. Otthoni munka. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is csúcson a foglalkoztatottság: a hazai elsődleges munkaerőpiacon 100 ezer új munkahely jött létre egy év alatt, a közfoglalkoztatottak létszáma 5 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig 14 ezerrel volt több az előző év azonos időszakához képest, így február–április átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4,684 millió fő volt – idézte fel elemzésében a csütörtöki statisztikai jelentést Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője. 

Mint azt lapunknak kifejtette: 

az első negyedévben szektorális bontásban is stabil képet mutatott a hazai munkaerőpiac. 

Eszerint a mezőgazdaságban a téli szezonalitásnak megfelelően 11 ezerrel csökkent, az építőiparban és a nem piaci szolgáltatások területén nem változott, míg a feldolgozóiparban 11 ezerrel, a piaci szolgáltatások területén pedig 104 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám.

A magyar munkaerőpiac stabilan visszatért a pandémia előtti állapotába, a feszesség és a foglalkoztatottság új csúcson van. Az aktivitási ráta rekordközeli szintje alapján 

egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra, a betöltetlen álláshelyek száma alapján pedig továbbra is erős kereslet mutatkozik a munkaerő iránt 

– állapította meg Horváth András. 

Az elemző szerint az ukrajnai háború egyelőre semmilyen látható hatást nem gyakorolt a hazai foglalkoztatottsági szintre, de 

további durva eszkaláció esetén a konfliktus negatív kockázatot is jelenthet a hazai gazdaságnak, 

bár a menekültek egy része átmenetileg akár enyhítheti is a munkaerőhiányos állapotot, főként a nyári, szezonálisan erős időszakban. 

Mint jelezte, a Magyar Bankholding várakozása szerint idén 3,2 százalék lehet az átlagos munkanélküliségi ráta. 

Szerinte a munkaerőhiányos helyzet egyben igazolja az aggodalmakat az egyre erősebb inflációs kockázatokról is, mivel a munkaerőpiaci feszesség látványos emelkedése az amúgy is gyors bérnövekedés ütemét tovább gyorsítja, ami hozzáadódik az elszabaduló energia- és alapanyagköltségekhez. 

Ezzel együtt 

az indokoltan elindított kamatemelési ciklus várhatóan nem fog problémát okozni a munkaerőpiaci dinamikában, 

amennyiben megközelítőleg sikerül eltalálni a neutrális kamatszintet és nem esnek túlzott szigorba a jegybankok – fejtette ki Horváth András, aki arra is kitért, hogy a rendelkezésre álló hazai munkaerő mennyisége – ismét – a végéhez közelít, a teljes foglalkoztatottság közelében áll a piac.

Ez egyben az extenzív növekedési fázis végét is jelzi a hazai munkaerőpiacon, így 

a vállalatok ismét a hatékonyság, a képzés és a termelékenység növelésének irányába fordulhatnak, ami pozitív fejlemény a teljes nemzetgazdaság szempontjából. 

Áprilisban a munkaerőpiacon az eddigi tendenciák folytatódtak, a foglalkoztatás éves alapon jelentősen bővült, míg havi alapon nem történt lényegi változás, azaz a háborúnak egyelőre nincs érdemi hatása – erősítette meg Regős Gábor.

A Századvég makrogazdasági üzletágvezetője rámutatott: a munkanélküliség, bár alacsony, de még a járvány előtti szint fölött tartózkodik. 

Ezzel párhuzamosan 

egyre jelentősebb méreteket ölt a munkaerőhiány, a vállalkozások egyre nehezebben találnak megfelelő minőségű munkaerőt, 

ami a szakember szerint a béreket felfelé hajtja.

Mint kifejtette, várakozásaik szerint a magas foglalkoztatási szint a közeljövőben fennmarad, bár a munkaerőpiacot ellentétes irányú folyamatok befolyásolják majd. 

– A háború és a szankciók okozta károk (az ellátási láncok szakadozása), illetve az alapanyagok drágulása a foglalkoztatás mérséklődése irányába hathatnak, míg az Ukrajnából érkező menekültek alkalmazása javíthatja a mutatókat. A gyenge forintárfolyam vegyesen befolyásolhatja a munkaerőpiacot: 

a jellemzően exportra termelő multinacionális cégek helyzete javul, hiszen forintban számított bevételeik nőnek, így növelni tudják foglalkoztatásukat,

míg az inkább importáló kkv-k helyzete romlik, így ott a foglalkoztatás mérséklődhet – közölte Regős Gábor.

 

Borítókép: a teljes foglalkoztatottság közelében jár a hazai munkaerőpiac (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.