Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyarországnak résen kell lennie

Tóth Máté energiajogász a Magyar Nemzetnek jelezte, amit jogilag el lehetett érni, azt a magyar miniszterelnök elérte Brüsszelben.

Dóka Milán
2022. 05. 31. 14:39
MOL, olaj, földgáz, olajfinomító, kőolaj, gazdaság, ipar, Százhalombattai dunai finomító Fotó: KURUCZ ÁRPÁD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács döntése, mely szerint a csővezetéken érkező orosz olaj mentesül a szankciós intézkedések alól, a legtöbb, amit Magyarország elérhetett – kommentálta lapunknak a kétnapos brüsszeli EU-csúcson született megállapodást Tóth Máté energiajogász. Hozzátette, ez nemcsak politikai, de fontos jogi siker is hazánk számára.

A szakértő elmondta, hogy a határozat értelmében három szakaszban tiltanák be az orosz kőolaj importját. Elsőként az import 75 százalékát tiltják be a döntés meghozatalától azonnali hatállyal, a második szakaszban az év végéig emelnék ezt kilencven százalékra, míg a hazánkat is érintő kivétel egy nyitott végű határidő, ugyanis az Európai Unió egy ideiglenes kivételként hivatkozik a csővezetéken történő olajszállításra. Tóth Máté aláhúzta, hogy ez normavilágossági aggályokat is felvet, hiszen jogi definícióként nem értelmezhető az ideiglenesség mint határidő.

– Az Európai Unió szereti alkalmazni ezeket a nyitott végű, feltételes rendelkezéseket, amivel már becsapta például a lengyeleket is, éppen ezért Magyarországnak résen kell lennie – emelte ki az energiajogász.

A szakértő fontosnak tartotta továbbá, hogy garanciákat is kaptunk arra vonatkozóan, hogy ha a csővezetékes szállítással történne valami, akkor vészhelyzeti intézkedésekkel Brüsszel garantálná hazánk ellátásbiztonságát, azonban ennek részletszabályai még szintén nem ismertek.

Lapunk kérdésére Tóth Máté elmondta, hogy az ukránoktól érkező fenyegetéseket, mely szerint bármi történhet a Barátság kőolajvezetékkel, komolyan kell venni, bár ezzel Ukrajna is jelentős tranzitbevételektől esne el, és az ellátásbiztonsága is kérdésessé válna, miután ők szintén azt az olajat vásárolják meg, ami a vezetéken érkezik a régiónkba.

A szakértő ígéretesnek tartja az Adria vezetéken történő kapacitásbővítési megállapodásokat is, azonban figyelmeztetett, hogy a világpiacon jelenleg kínálati hiány van kőolajból, és a nagy kitermelő országok, mint Szaúd-Arábia, már többször kijelentették, hogy nem fogják jelentősen növelni a kitermelésüket.

– Emellett az olaj világpiaci ára folyamatosan növekszik, és a szankciók sem fogják elérni a kívánt hatást, mivel Oroszország a felszabadult kőolajmennyiséget el tudja adni Ázsiának, ráadásul magasabb áron – hangsúlyozta Tóth Máté.

Hozzátette:

Európa magasabb áron fog hozzájutni a szükséges kőolajmennyiséghez, ami az üzemanyagárak emelkedéséhez és más termékek drágulásához vezet, így további inflációnövekedés prognosztizálható.

 

Borítókép: Munkás a százhalombattai dunai finomító telepén (Fotó: Kurucz Árpád)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.