időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Matolcsy: Vissza kell térni a lengyel útra a gazdaságpolitikában

Fellegi Tamás Péter
2022.05.19. 10:59 2022.05.19. 16:47
Matolcsy: Vissza kell térni a lengyel útra a gazdaságpolitikában

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokat foglalja össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadványa, melynek címe Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontban. A javaslatcsomagot az MNB Monetáris és Bankár Klub rendezvényén mutatta be a jegybank elnöke és alelnökei.

Matolcsy György, a jegybank elnöke szerint a jelenleg kialakult helyzetet egyre gyakrabban hasonlítják a 70-es évekhez, amikor infláció, sőt stagfláció alakult ki (jóllehet a magas olajárár végül óriási hatékonyságnövekedést, energiatakarékosságot kényszerített ki). Tény, hogy igen erős kihívásokkal szembesülünk, kérdés, hogyan lehet ezeket az ország szintjén sikeresen kezelni.

A múlt évtizedben sikerült helyreállítani a pénzügyi rendszer egyensúlyát, majd az egyensúlyi növekedést, vagyis azt a helyzetet, ahol a gazdasági növekedés nem jár a pénzügyi egyensúly felbomlásával, sem a költségvetés, sem a fizetési mérleg szintjén. Most azonban felborult a pénzügyi egyensúly, és ennek helyreállítása nélkül nem lehetünk sikeresek.

Megbomlott a költségvetés egyensúlya, nem lenne meg a idén a tervezett 4,9 százalékos hiány, ha nincsenek kiigazító intézkedések. Emellett 42 ezermilliárd forint államadósság, ami nominálisan 30 százalékos növekedés két év alatt, ez fenntarthatatlan. Végül a folyó fizetési mérleg egyensúlya is felbomlott, és mindemellett magas az infláció. Ha ez így marad, az évtized felzárkózása is veszélybe kerülhet.

Ebben a helyzetben két lehetőségünk van: 

vagy megismételjük a 70-es évtizedet, vagy kikerüljük a csapdákat és kedvező fordulatot teszünk.

Annyi eltérés van, hogy a 70-es években a keleti birodalomhoz voltunk kötve, szűk mozgástérrel, most azonban piacgazdaságban, szabadon dönthetünk.

A mostani helyzetben a fenntartható felzárkózás a kulcsszó: ezt kell elérnie a gazdaságpolitikának. Ehhez sok minden vezet el, sok összetevője van a feladatnak, ami egyúttal egy nagy lehetőség is: válság alatt lehet felzárkózni. Ami jelenlegi helyzetünket illeti: vásárlóerő paritáson a 20. helyen vagyunk az Unió gazdasági rangsorában, a lengyelek azonban megelőztek, miután ők jobban odafigyeltek az egyensúly fenntartására. A cél, hogy 2030-ra elérjük az uniós átlagot gazdasági fejlettség tekintetében. Ehhez fogalmaz meg az MNB 12 pillérre épülően 144 javaslatot.

Matolcsy György szerint Magyarország hitelalapú válságkezelést valósított meg a járvány okozta válság két évében, ennek azonban ára van: közben az állam adóssága is nőtt. A költségvetés a válságkezeléshez hitelt vett igénybe, amit vissza kell fizetni. Az MNB egyetértett a válságkezelés lépéseivel, most azonban a válságkezelés árát meg kell fizetni.

A kellemetlen az, hogy 

Magyarország levált a magyar-lengyel, tandemben haladó felzárkózásból, 

a mi egyensúlyi számaink felbomlottak, mégpedig drámaian. A jegybankelnök szerint ezért a lengyel ösvényre kell visszakapaszkodni. 

Feltűnt közben egy régi árny: az ikerdeficit, vagyis a költségvetési hiány és a folyó fizetési mérleg egyidejű hiánya. Ez nem engedhető meg, hisz az előző hasonló esetben, a 2000-es években lemaradtunk, akkor Lengyelország 9 százalékos növekedési többletet produkált hozzánk képest.

Az MNB vitairatának, javaslatcsomagjának 12 pillére:

1. A költségvetés konszolidációja, idén 4,9 százalék, jövőre 3,5 százalékos hiány elérése

2. A sérülékenység csökkentése: most Románia után a második legsérülékenyebb ország vagyunk a régióban

3. Az adósság kezelése: vagy meg kell szereznünk az Európai Unió forrásait, vagy hitelt kell felvenni

4. Fenntartható források, olcsó hitelek a gazdasági szereplők számára az infláció legyőzése után

5. Intenzív, tudásalapú növekedési pálya, termelékenység növekedése

6. A teljes foglalkoztatottság elérése, fenntartása mellett a termelékenység növelése

7. Demográfiai fordulat, évi 110 ezres születésszám lenne az ideális

8. Adatreform: megbízható, elemzett adatok nélkül nem lehet jól kormányozni

9. Kiszámítható, stabil lakásprogram

10. Új energiamix, amely a zöldátmenet irányába halad és megvalósul az energiafüggetlenség

11. Meg kell teremteni a digitális államot: a lengyelekhez képest lemaradásban vagyunk

12. Minden, a gazdaságban lányeges folyamatot mérni kell, hogy rendelkezésre álljanak az elemezhető adatok

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)