Romlottak a németországi gépipar kilátásai

A gyártók bíznak az állami gazdaságélénkítő programokban, az infrastrukturális fejlesztésekben és az éghajlatváltozás ellen indított beruházásokban.

Magyar Nemzet
2022. 05. 30. 13:13
null
20210707 Budapest Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft (EEG) jelenleg a Roszatomhoz tartozó Atomenergomas gépgyártó leányvállalata, fő megrendelője pedig a Roszatom és a Roszgidro. fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború, a globális ellátási fennakadások és a Kína egyes területein elrendelt járványvédelmi lezárások miatt ismét csökkentette idei termelési célkitűzéseit a német gépipari ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDMA. 

A távirati iroda idézi Karl Haeusgen hétfői hannoveri nyilatkozatát, amely szerint 

a korábbi négy százalékról egy százalékra kell mérsékelniük a növekedési előrejelzésüket.

Mint mondta, a szervezet közgazdászai az értékesítési árbevétel nyolcszázalékos nominális növekedésére számítanak az idén, ami 239 milliárd eurós csúcsot jelentene.
– Az ágazat rendelésállománya továbbra is nagyon magas, teljes kapacitáskihasználtsággal 11,6 havi termelésnek felel meg – emelte ki, hozzátéve, hogy számos kockázati tényező terheli az ágazat termelési kilátásait. Ilyen kockázat például az ukrajnai háborútól és Kína egyes részeinek lezárásától kezdve az infláció és a megszakadt ellátási láncok is.     

Szavai szerint 

a gépgyártók ugyanakkor bíznak számos nagy felvevőpiac esetén a még kiaknázatlan lehetőségekben. 

Mint például az állami gazdaságélénkítő programokban, az infrastrukturális fejlesztésekben, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében indított beruházásokban.

Haeusgen felidézte: az Ukrajna elleni orosz támadás Németország kulcsfontosságú iparágaira is negatív hatással volt, ami a régióval folytatott üzleti tevékenység teljes leállásához vezetett, mivel mintegy háromszáz, Oroszországban üzleti érdekeltséggel rendelkező német vállalat körében végzett felmérés szerint 95 százalékuk jelentősen csökkentette, vagy megszüntette ottani tevékenységét.
A gépipari ágazatot képviselő szervezet vezetője szerint az orosz energiától való függőség csökkentésében az energiahatékonyság javítására kell helyezni a hangsúlyt. Más ipari szövetségekhez hasonlóan 

a VDMA már korábban is figyelmeztetett az Oroszországgal szembeni gázembargó hátrányos gazdasági következményeire.

Borítókép: számos kockázat gyengíti a termelési eredményeket (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.