Stabil élelmiszerkészlet várja a hazai fogyasztókat

Egy-egy élelmiszertermék eseti elmaradása a boltok polcairól még nem üzeni azt a vásárlóknak, hogy vészes áruhiány vagy élelmezési válság közeleg, ezért továbbra sem indokoltak a pánikszerű felhalmozások a háztartásokban – figyelmeztetnek a magyarországi áruházláncok.

2022. 05. 25. 5:50
null
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén CBA áruház, élelmiszerbolt illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általánosan elmondható, hogy az eseti elakadások ellenére sincs rendszerszintű áruhiány a magyarországi üzletekben, és 

a jövőben sem várható, hogy egyes termékkörök készletei vagy az alapvető élelmiszerek a pánikvásárlásokra okot adó mértékben fogyjanak el 

– szögezte le a Magyar Nemzetnek Vámos György, a napi fogyasztási cikkek lakossági keresletét többségében kiszolgáló áruházakat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. 

A szakember azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a baloldali sajtóban egyre többször azzal riogatnak: a boltokban üres polcok, bizonyos terméktípusokból pedig hiányos választék jelzi a „közelgő élelmezési krízist”, amit a közösségi oldalakon néhány vásárló is hangoztat az egyéni tapasztalatok alapján. 

A baloldal szerint ez az élelmiszer-forgalmazásban szerintük jelen lévő válsághelyzet a kormány döntéseinek következménye, nem pedig az orosz–ukrán háborús helyzet, illetve a világgazdasági folyamatokban is megjelenő inflációs és más külpiaci jelenségek átmeneti, eltúlzottan bemutatott hatása az alapellátási lánc egyes területein. 

– Egy-egy termék vagy adott gyártó konkrét márkájának átmeneti eltűnéséből nem szabad általánosítani, hogy áruhiány van

– figyelmeztetett a főtitkár, aláhúzva, hogy a magyar élelmiszer-kereskedelem európai mércével tekintve is kiemelkedően biztonságos, ez a járványidőszak váratlan nehézségeivel tűzdelt éveiben már bebizonyosodott. 

– A járványhullámok okozta fennakadásokat is a kormánnyal szoros, napi koordinációs együttműködés mellett a beszállítókkal, a mezőgazdasági termelőkkel és az élelmiszeriparral közösen mindig sikerült megoldani – emlékeztetett Vámos György. 

Mint fogalmazott, ezzel együtt sem a járványhullámokat, sem a háborús helyzetet nem lehet teljesen kiszámítani, ezért 

megfeszített figyelemmel kíséri az aktuális piaci folyamatokat az élelmiszerlánc minden szereplője,

akiknek érdeke, hogy a felmerülő problémákat mielőbb hatékonyan megoldják. 

– Azt már megéltük az elmúlt hetekben, hogy előfordult egy-egy termék elérhetőségének akadozása, például a napraforgó-étolaj esetén elfogyott valamely adalékanyag, amit pótolni kellett külföldről, és így a gyártó nem tudott időben szállítani egy adott márkát a boltokba. Ez ugyanakkor 

közel sem jelent rendszerszintű áruhiányt, hanem eseti fennakadást, amelyet a hiányolt árucikk visszatéréséig pótoltak az üzletek más gyártó, más márkájú termékével. Olyan nem fordult elő, hogy teljesen elfogyott az étolaj, és sehol nem lehetett kapni,

hanem bizonyos márkák gyakrabban cserélődhetnek a kínálatban – mutatott rá. 

Vámos György szerint szembe kell nézni azzal is, hogy ha a háború hosszasan elhúzódik, akkor senki nem tudja megjósolni, hogy egy-egy terményből, mezőgazdasági alapanyagból milyen készlet áll a gyártók rendelkezésére a jövőben. 

– Nincs, aki megmondja, hogy mikor omlik össze például az étolajpiac, de volt, aki két hete ezt már megjósolta, mégis kapható a mai napig ebből az árucikkből – mondta a főtitkár. 

Kiemelte, hogy 

amennyiben átmeneti fennakadás adódik az élelmiszerpiacon, egész biztos, hogy a hazai rendszer kezelni tudja azt, ezért az esetileg tapasztalt jelenségek nem adnak okot a félelemre. 

– Időlegesen lehet feszültség egy-egy konkrét árucikk esetén, de ezekből a beszállítók jellemzően többfélét visznek az üzletekbe, és mindig vannak helyettesítő termékek, amelyek választékát a helyzetre való tekintettel tovább bővítik a kereskedők. 

Ha egy megszokott márka éppen hiányzik, erre válaszul nem kell felvásárolni az összes alapvető élelmiszert

– fogalmazott Vámos György. 

Hangsúlyozta, hogy elsősorban a háborútól, illetve a nemzetközi piaci folyamatoktól függ egyes összetevők elérhetőségének alakulása, ám az alapvető élelmiszerekből itthon hosszabb távon is stabil a készlet, amelyet a multiláncok a nemzetközi beszerzési hálózatuk révén szükség esetén gyorsan ki tudnak egészíteni.

Borítókép: Nem kell felhalmozni az alaptermékeket, ha egy-egy árucikk hiányzik a polcról (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.