Szijjártó: Magyarországnak a legfontosabb a biztonság

A magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 05. 16. 14:38
SZIJJÁRTÓ Péter
Újhartyán, 2022. február 15. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a REHAU-Automotive Kft. újhartyáni üzemének felavatásán 2022. február 15-én. A lökhárítók gyártásával foglalkozó cég ötvenmilliárd forintos beruházásával 720 új munkahely jön létre. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországnak az a legfontosabb érdeke, hogy az ország és a magyar emberek biztonságban legyenek – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn az MTI tudósítása szerint.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról.
 Kijelentette: 

Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagjában szereplő, a földgáz- és a kőolajszállításokra vonatkozó javaslatok nem fogadhatók el.

– Magyarország azt javasolta, ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, akkor adjon mentességet a csővezetékes szállításra. Ez a legegyszerűbb megoldás, amely kielégíti a brüsszeli igényeket, és nem hozza rendkívül nehéz helyzetbe azokat az országokat, amelyek csővezetéken kapnak kőolajat – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

– Hogy fordulhatott elő az, hogy miközben az Európai Bizottság tisztában volt a magyar érdekekkel, a magyar érzékenységgel és állásponttal, mégis olyan javaslatot tett le az asztalra, ami magában hordozza az uniós egység megbomlásának lehetőségét? – tette fel a kérdést.

Szavai szerint a brüsszeli javaslat nem kevesebb, mint egy „atombomba” a magyar gazdaság működésére. Elfogadása esetén fizikailag válna lehetetlenné az ország, illetve a nemzetgazdaság működtetése – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy a javaslatnak továbbá súlyos gazdasági és környezetvédelmi hatásai is vannak. A fosszilis energiaforrásoktól történő megszabadulás, valamint a megújuló energiahordozók bevezetésének hangoztatása mellett Brüsszel azt várná el, hogy Magyarország sok száz millió euróért végezzen beruházást a kőolaj-infrastruktúrába.
– Komolyan gondolja-e bárki, hogy hajtsunk végre egy mintegy 280 milliárd forintos beruházást csak azért, hogy 55-60 százalékkal megnöveljük az üzemanyagok árát Magyarországon, és általános árdrágulást okozzunk? – fogalmazott.

Elmondta, ha nem érkezhet több kőolaj Oroszországból, akkor a Horvátországból érkező kőolajvezeték bővítésére van szükség, ugyanis kapacitása miatt nem alkalmas arra, hogy kiváltsa az orosz szállítást.

Tájékoztatása szerint egy ilyen beruházás kétszázmillió euró értékű finanszírozást igényel, amelyhez hozzáadódna még a kőolajfinomító mintegy 550 millió eurós átalakításának költsége is. Mindezek nyomán a Magyarországi üzemanyagárak, illetve emiatt minden termék ára rendkívüli mértékben növekedne – közölte.

Szijjártó Péter jogosnak nevezte azt az elvárást, hogy az unió megoldási javaslatot adjon a beruházások finanszírozására és az áremelkedés megelőzésére vagy kompenzációjára. Az Európai Bizottság számára világos, hogy mi a magyar álláspont, Magyarország várja a testület javaslatát, de ilyen javaslat eddig nem született. Ezért javasolta azt, hogy ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, akkor adjon mentességet a csővezetékes szállításra.

A külgazdasági és külügyminiszter végezetül leszögezte: a tranzitvezetékek elzárásával való fenyegetőzés elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, hogy egyesek ilyen intézkedéssel ártatlan emberek életét akarják megnehezíteni, a háborúban ártatlan országok energiaellátását akarják megszakítani. Jogos az az elvárás, hogy ilyen lépések ne történjenek – húzta alá Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.