időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Taroltak a szupercellák

Köpöncei Csilla
2022.05.26. 18:40 2022.05.26. 19:09
Taroltak a szupercellák

Országszerte több helyen is jégveréssel járó viharok alakultak ki tegnap. Az agrárkamara által üzemeltetett talajgenerátorok mindenhol működtek, így a kár mértéke jóval kisebb, mint amit a határainkon túl tapasztalhattak az ott élők.

Jelentős károktól óvta meg a hazai mezőgazdasági és a magánvagyonokat az országos jégkármérséklő rendszer. A napokban ismét szupercellák söpörtek végig az országon, s bár néhol valóban hullott jégeső, a kár mértéke a környező országokhoz képest elenyészőnek mondható – adta hírül a jégkármérséklő rendszer üzemeltetéséért felelős Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A köztestület jelentése szerint Magyarországon a jégszemek mérete elérte a 4-5 centimétert, szemben a Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában mért hét centiméterrel. 

– A talajgenerátorok országszerte működtek, azonban – annak ellenére, hogy ez a létező legmodernebb technológia – a határon túlról érkező, jéggel teli felhők, illetve a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani – húzta alá közleményében a NAK. Majd hozzátette: az azonban garantálható, hogy a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, mint amik a rendszer működtetése nélkül alakulnának ki.

A leghevesebb zivatarok szerdán 16 óra körül érték el az országhatárt Ausztria és Szlovénia irányából. Az Ausztriából érkező szupercella a határ közvetlen közelében, Szentgotthárdon hozott jégesőt. Onnan tovább vonulva vesztett erejéből, és zivatarcellává alakulva a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően komolyabb károkozás nélkül haladt a Balatonig. A Szlovéniából érkező és a határon túl szintén jelentős károkat okozó – sok helyütt autók szélvédőit betörő – szupercella a Kaposvár–Szabadka vonalon haladt végig szélviharral, felhőszakadással és jégesővel kísérve. A jégszemek mérete itt elérte a 4-5 centimétert.

Hazánkban Tolna megyében két szupercella alakult ki, amelyek ugyan rövidebb utat tettek meg, és a határon túlról érkezőkhöz képest csak kisebb károkat okoztak, az útvonalukon felhőszakadások és jégesők is tapasztalhatók voltak.

A NAK adatai szerint az országos jégkármérséklő rendszer május 25-én a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3917 órát üzemeltek országosan.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Róka László)