Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma

A február–áprilisi három hónapos időszakban 4 millió 684 ezren dolgoztak, 109 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 9:42
null
Szentgotthárd, 2020. január 9. Egy dolgozó új motort szerel össze a PSA fejlesztésû, háromhengeres, benzines turbómotorok sorozatgyártásának megkezdése alkalmából rendezett ünnepség napján a szentgotthárdi Opel gyárban 2020. január 9-én. A motorok gyártását egy 38 millió eurós - több mint 12 milliárd forintos - beruházásnak köszönhetõen kezdték meg ezen a napon, ami azt is jelzi, hogy a francia tulajdonos hosszú távon számít a szentgotthárdi gyár dolgozóinak munkájára. MTI/Varga György Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma áprilisban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A negyedik hónap során 4 millió 688 ezer volt a 15–74 éves foglalkoztatott munkavállalók átlagos létszáma, amely a hivatal által mérvadónak tekintett 

február–áprilisi három hónapos időszakban 4 millió 684 ezret tett ki, vagyis 109 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. 

A statisztikák szerint az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 100 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel nőtt, miközben a közfoglalkoztatottaké minimálisan, 5 ezerrel csökkent.
A 15–64 évesek közül 4 millió 580 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,1 százalékos volt – idézi a távirati iroda. A 15–74 éves foglalkoztatottak számának 109 ezres emelkedéséből 36 ezren a munkanélküliek közül jöttek, 73 ezren pedig a munkaerőpiacra belépő új munkavállalókból kerültek ki.

A munkanélküliek száma áprilisban 176 ezer volt Magyarországon, ennek megfelelően a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékot tett ki. 

A KSH közlése szerint 

a február–áprilisi időszakban 170 ezer volt a munkanélküliek átlagos létszáma, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalékot mutatott.

Csökkent a 15–74 éves munkanélküliek száma 36 ezerrel – így a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal mérséklődött.

A fiatalok, azaz a 15–24 évesek körében a munkanélküliségi ráta 2,5 százalékponttal, 10 százalékra csökkent, az összes munkanélküli 17,5 százaléka közülük került ki. 

A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal, 3,1 százalékra csökkent, míg az 55–74 éveseké gyakorlatilag nem változott: 3,2 százalék maradt – derül ki az április havi adatokból. 

Egy év alatt százezren találtak állást a versenyszférában – mutatott rá a legfontosabb tendenciára a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). 

Felidézték: a munkanélküliek aránya az elmúlt évtized elején elérte a 12 százalékot, 

a jelenleg 3,5 százalékos szint nagyjából az uniós átlag fele, Európa legkedvezőbb mutatói közé tartozik. 

Míg 2010 előtt a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalékhoz közelített, mára éppen a harmadára esett vissza. A 25 év alattiak januártól bevezetett szja-mentességének köszönhetően e korosztálynak is még jobban megéri munkába állnia – emelte ki a szaktárca. 

Az ágazatok szerinti adatok alapján jelezték, hogy 2010 óta 186 ezerrel többen dolgoznak a feldolgozóiparban, 113 ezerrel az építőiparban, 91 ezerrel a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységekben és 64 ezerrel az információ és kommunikáció nemzetgazdasági ágban. A járványhelyzetben 

a szektorok között lezajlott jelentős munkaerő-áramlás legnagyobb nyertesei a tudásalapú, jövőorientált infokommunikáció és tudományos tevékenység.

– A kormány a magyar emberekkel közösen eltagadhatatlan eredményeket ért el a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítésében, amelyeket a vírusválság és az ukrajnai háború ellenére is sikerült megőrizni – közölte a TIM, megjegyezve, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 

a rendszerváltozás óta nem tartottak nyilván az idén májusinál kevesebb álláskeresőt Magyarországon. 

A szaktárca szerint a vállalkozások munkaerő iránti kereslete várhatóan élénk marad, a jelentős béremelések tovább ösztönözhetik a munkaerő-piaci aktivitást. Mint jelezték,

a kormány határozott törekvése a teljes foglalkoztatás elérése és megvédése a magyar családok életminőségének javítása érdekében.

Borítókép: Többen dolgoztak a tavasz közepén (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.