időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Árnyékot vet a háború a várakozásokra

Magyar Nemzet
2022.06.23. 11:11
Árnyékot vet a háború a várakozásokra

Továbbra is a háború és a szankciók határozzák meg a konjunktúraérzetet – derül ki a Századvég Konjunktúrakutató júniusi felméréséből, amely arról szól, hogy a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött ebben a hónapban.

Szemben az előző havival, a változás mértéke most a vállalatoknál volt nagyobb, ami arra utal, hogy a cégvezetők is egyre inkább kezdik érezni a háború és a szankciók hatását. 

Ez a háztartások esetében legnagyobb mértékben az inflációban jelenik meg, míg a vállalkozásoknál az energiaárak növekedése, a gyenge forintárfolyam, illetve az ellátási láncok szakadozása jelent problémát. 

A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index júniusban –13,3-ről –14,7-re, míg a vállalati mutató értéke –8,7-ről –14,0-re csökkent az index szerint. 

A konjunktúraérzet javulásához a háború befejezése és a gazdaságnak ártó szankciókkal kapcsolatos kockázat megszűnése, valamint a forint erősödése,  és így az infláció normalizálódása szükséges

– állapítja meg a Századvég.

A lakossági konjunktúraindex bizalmi mutatói kismértékű csökkenést mutattak júniusban az előző hónaphoz képest, bár a foglalkoztatás mutatója szerint ugyanakkor a háború ellenére is inkább kedvező a munkaerőpiac megítélése a magyarok körében. A leginkább kedvezőtlennek érzett hatás a gyenge inflációs érzékelés. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy változás történt az elmúlt egy év gazdasági helyzetének megítélésében, mivel többen ítélték meg úgy a gazdaság helyzetét, hogy romlott.

Viszont a felmérés szerint 

kedvező irányba módosult az állásvesztéstől való félelem az előző hónaphoz képest májusban, 

mivel például nőtt azok aránya, akik egyáltalán nem tartanak a munkájuk elvesztésétől a következő 6 hónapban, és szám szerint sokkal kevesebben is tartanak ettől a lehetőségtől. 

A háztartásokhoz hasonlóan a cégek esetében is a legnagyobb változás az elmúlt egy év gazdasági helyzetének megítélésében történt, hasonlóképpen borúsabb lett a kép, és a korábbinál kevesebb lakos gondolja úgy, hogy kismértékű vagy jelentősebb javulást tapasztalt. Ezzel együtt az üzleti környezettel kapcsolatos várakozások sem alakultak kedvezően a júniusi felmérés szerint: emelkedett azon vállalkozások száma, amelyek úgy vélik, az üzleti környezet tovább romolhat a jövőben a háború hatására.

Borítókép: a cégek a korábbiaknál pesszimistábbak lettek a háború hatásai miatt (Forrás: Századvég)