Ma teszik közzé a költségvetés május végi, részletes adatait

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, központi alrendszerének május végi részletes adatait közli ma a Pénzügyminisztérium.

Forrás: MTI2022. 06. 22. 7:32
null
Debrecen, 2019. december 14. Szent István király arcmása a 10000 forintos címleten. A 2019. év végén a Magyar Nemzeti Bank befejezi a bankjegyek korszerûsítését. A biztonsági elemek,- hologram fólia, színváltó nyomat, biztonsági szál, metszetmély nyomtatás, illeszkedõ jel, vízjel, vakjel mellett megtartva a több évtizedes grafikai tradiciókat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 9-én kiadott előzetes adatok szerint május végén az államháztartás központi alrendszere 2737 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Az április végi adattal összevetve a májusi deficit százmilliárd forintra csökkent az áprilisi 326,2 és a márciusi 875,7 milliárd forintról, nem is szólva az 1585 milliárd forintos kimagasló februári kiadási többletről.

Az első öt hónapban felhalmozott hiány a 3152,7 milliárd forintos teljes évi előirányzat 86,8 százalékának felel meg.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy korábbi Facebook-posztjában azt írta, hogy

az adócsökkentések ellenére is 1630 milliárd forint adóbevétel folyt be májusban, 23 százalékkal több, mint a múlt év azonos hónapjában.

Társasági adóból negyven százalékkal, kisvállalati adóból ötven százalékkal, személyi jövedelemadóból 17 százalékkal több bevétel érkezett – részletezte a miniszter.

  • Az adócsökkentések, nyugdíj- és béremelések összege idén megközelíti a 3300 milliárd forintot.
  • A munkát terhelő adók csökkentése 750 milliárd forintot, a családi adóvisszatérítés 685 milliárd forintot, a januári és a júliusi nyugdíjemelések négyszázmilliárd forintot, a 13. havi nyugdíj 370 milliárd forintot tesz ki.
  • A honvédelmi és rendvédelmi dolgozók béremelése a hathavi fegyverpénzzel 330 milliárd forint, az egészségügyi dolgozók béremelése 285 milliárd forint, a pedagógusok, felsőoktatási és egyházi dolgozók béremelése pedig 153 milliárd forint.
  • A 25 év alattiak szja-mentessége 140 milliárd forintot, az igazságügyi, hivatali és kulturális dolgozók béremelése 86 milliárd forintot, a szociális ágazatban és a bölcsődékben dolgozók béremelése 71 milliárd forintot jelent a költségvetés szempontjából.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.