Nagy csaták várhatnak még hazánkra

Tóth Máté szerint elképzelhető, hogy olajexport-tilalmat vezetnének be a Mollal szemben.

Dóka Milán
2022. 06. 01. 12:20
Operations Inside MOL Hungarian Oil & Gas Plc Refinery
173211366 Fotó: Bloomberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel, illetve több tagállam olyan részletszabályokat akar Magyarországgal szemben, amelyek a Mol számára valamilyen fokú exporttilalmat írnának elő az általunk lényegesen olcsóbban beszerzett nyersolajból előállított finomított termékek esetében – figyelmeztet közösségi oldalán Tóth Máté energiajogász. Hozzátette, hogy 

mértékadó kalkulációk szerint a Brent olaj hordónkénti ára a jelenlegi 110 dollár körüli árról el fog indulni felfelé, és elérheti akár a 185 dollárt is, miközben Nyugat-Európát az árnövekedés mellett várhatóan mennyiségi hiány is fogja sújtani.

A szakember tájékoztatott, hogy az a Magyarország által elért siker, hogy időlegesen mentesülünk az olajembargó alól, kedvezőbb helyzetbe hozza hazánkat és a Molt a többi tagállamnál és a hasonló vállalatoknál, ami az Európai Unió versenyjogi szabályozásának logikájában nehezen emészthető meg. Az EU versenyjoga és a tiltott állami támogatásokkal kapcsolatos rezsim ugyanis az unió alapító szerződésének rendelkezéseiben gyökerezik, és a lényegük, hogy korlátozzák a közös piacon belüli torzulásokat.

Tóth Máté hozzátette, hogy hasonló megfontolásokból Brüsszel az infrastrukturális fejlesztéseket – ideértve a finomító átalakításának, illetve az esetleges szállítóvezeték-kapacitás bővítésének költségeit is – a Mollal, illetve Magyarországgal finanszíroztatná arra hivatkozva, hogy a Mol már eddig is extra nyereséget termelt, ami azonban részben épp az EU elhibázott szankciós politikája által felvert világpiaci áraknak köszönhető.

– Nagy csaták várnak tehát Magyarországra, az EU ideológiavezérelt, önsorsrontó politikája folyamatos kihívásokat teremt a számunkra – zárja borús közleményét az energiajogász.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.