Tárgyalnak a magyar–ukrán villamosenergia-kereskedelemről

Még nincs kereskedelmi áramlás a két ország között, holott a korábbi években jelentős villamosenergia-import érkezett Ukrajnából Magyarországra.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 11:11
null
Tiszalök, 2020. november 23. Távvezetékek az üzemterület mögött. A vízlépcsõ üzembehelyezése óta végez elektromos áramszolgáltatást a tiszalöki Tiszavíz Vízerõmû Kft. az ország kelet-közép régiójába. Jelenleg egy év alatt 800.000 megawattóra /MWh/, plusz a duzzasztómû által termelt 65.000 megawattóra mennyiségû áramot juttatnak el a felhasználókhoz. Így a térség nagyüzemei mellett 130.000 háztartást és több mint 350.000 embert érnek el. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozási előfeltételeiről és az ehhez szükséges szabályok összehangolásáról egyeztetett Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese, az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) illetékeseivel – közölte a MEKH.
Mint írták, a tárgyalás azért is különösen fontos, mivel  

még nincs kereskedelmi áramlás a két ország között annak ellenére, hogy a korábbi években jelentős villamosenergia-import érkezett Ukrajnából Magyarországra.

Emiatt az egyeztetések megkezdése nélkülözhetetlen lépés volt, mert így transzparens lehetőséget teremtenek a kereskedés elindítására – fogalmaznak a lapunknak küldött közleményben.

A szabályok kialakítása során törekedni kell az európai uniós határokon már bevezetett és sikeresen alkalmazott szabályozás minél nagyobb mértékű átvételére, 

így a hosszú távú kapacitásfelosztásra vonatkozó uniós bizottsági iránymutatás, valamint az európai harmonizált felosztási szabályzat alkalmazására – ebben a a tárgyaló felek egyetértenek. 
Ezek a modern eljárások ugyanis világosak és a legkisebb adminisztrációs terhek mellett teszik lehetővé a piaci szereplőknek, hogy versenyezzenek a határkeresztező átviteli kapacitásjogok beszerzéséért. 

– Az európai uniós üzemi és kereskedelmi szabályzatok bevezetése pozitív eredményekhez vezetett Magyarország uniós határain, 

ezért erre törekszünk a magyar–ukrán határmetszék esetében is – emelte ki a hivatal közleményében Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese. 
Borítókép: egyetértenek a tárgyaló felek az alapelvekben (Fotó: Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.