Több mint ezerhatszáz fiatal alapított vállalkozást a Gondolkozzunk Okosan! projektnek köszönhetően

1635 vállalkozást alapítottak fiatalok és álláskeresők a Dél-Alföldön a hazai és uniós támogatással megvalósult Gondolkozzunk Okosan! projektnek köszönhetően – tájékoztatta a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület az MTI-t.

Forrás: MTI2022. 06. 30. 7:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a 2018 áprilisában elindult projekt legfőbb célja az volt, hogy az új egyéni vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező jelentkezők minden, az induláshoz és a fennmaradáshoz szükséges segítséget megkapjanak, ezáltal önfoglalkoztatóvá váljanak, és növeljék a foglalkoztatottságot.

A célcsoport közel kétharmada 30 év alatti fiatal, egyharmada 30 évesnél idősebb álláskereső volt.

2019-ben kezdődött a projekt résztvevőinek kiválasztása, képzése. Az intenzív, kilencnapos, 80 órás képzések során az alapvető gazdasági ismereteket sajátították el a résztvevők, valamint hasznos gyakorlati útmutatást kaptak a rájuk váró adminisztrációs feladatokhoz és az üzleti terv elkészítéséhez is.

A képzéseken közel másfél éves időszak során 1795-en vettek részt, akik közül 1742-en sikeres vizsgát tettek. A vállalkozó szellemű fiatalokat és álláskeresőket az ügyfélszolgálatokon tanácsadással, mentorálással is segítették a vállalkozóvá válás folyamatában, majd az indulást követően is.

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében a projekt eredményeként 1635 vállalkozás indult, legnagyobb számban kisadózó egyéni vállalkozások jöttek létre (a vállalkozók több mint kétharmada választotta ezt a formát), de megalakult 87 korlátolt felelősségű társaság is.

A létrejött vállalkozások a Magyar Államkincstárhoz pályázhattak legfeljebb 4,574 millió forint vissza nem térítendő támogatásért, amelyet 12 hónapig saját bérükre és a vállalkozásukhoz kapcsolódó költségekre fordíthattak. A kincstár így több mint 7 milliárd forint támogatást nyújtott a vállalkozóknak. A pályázat feltétele volt, hogy legalább két évig – vagyis az egyéves projektidőszakukat követően további egy évig – fenntartsák vállalkozásukat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.