Többletteherre figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank

A lakossági hitelek öt, a vállalati kölcsönök két százalékát érinti jelenleg a törlesztési könnyítés.

Magyar Nemzet
2022. 06. 29. 16:00
null
Budapest, 2013. augusztus 21. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új logója a Magyar Pénzverõ Zrt. soroksári épülete elõtt 2013. augusztus 21-én. Az új arculat szerint a jegybankot az 1924-es megalakulásakor használt, tölgyfa és olajfa ággal keretezett magyar címer megújított változata jelképezi a jövõben. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a lakáshiteleseknek.

A jegybank a távirati irodának szerdán eljuttatott közleményben ismerteti, 

az év végéig a törlesztési moratóriumban maradó tipikus lakáshitelesek további csaknem háromszázezer forint, a személyi hitelesek pedig mintegy kétszázezer forint többletfizetési kötelezettségre számíthatnak. 

Ezért annak, akinek anyagi feltételei megengedik, érdemes a moratóriumot maga mögött hagyva megkezdenie a hiteltörlesztést.

Bár a moratórium után a törlesztőrészletek – a kamatok időközbeni átárazódásától eltekintve – nem növekedhetnek a fizetési stopot megelőző törlesztőrészlethez képest, azonban a hitel futamideje a moratóriumban töltött időnél akár lényegesen nagyobb mértékben – nőhet.

Mindemellett hangsúlyozzák, hogy a moratóriumtól függetlenül a referencia kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát – a kamatstop 2022. decemberig védi –, így a kamat nem emelkedhet a 2021. október 27-i szint fölé. 2022. áprilisban még mintegy 82 ezer lakossági ügyfél 127 ezer darab, jelentős részben jelzáloghitel- és személyi kölcsön-szerződése volt moratóriumban. Ez mintegy 465 milliárd forintnyi hitelösszeget takar, amely a teljes lakossági hitelállomány öt százaléka.

Emellett csaknem kétezer moratóriumos vállalkozás háromezer hitelszerződésére vonatkozik még a fizetési stop, ez mintegy 180 milliárd forintnyi hitelt, a vállalati hitelállomány kevesebb mint két százalékát jelenti.

Az MNB számításai szerint egy tipikus, a moratóriumban lévő lakáshiteles még további 283 ezer forintnyi kamatfizetési többletteherre számíthat akkor, ha 2022. december 31-ig továbbra is igénybe venné a moratóriumot. A korábban felgyülemlett moratóriumi kamatokkal együtt ez összességében mintegy 1,7 millió forint többlet-kamatkiadást jelentene számára, miközben hitelének futamideje összességében négy évvel és tíz hónappal nőne meg.

A tipikus moratóriumban lévő személyi kölcsön hátralévő futamideje 4,5 év, a még meglévő kölcsönösszeg 2,5 millió forint, a kamat pedig 13 százalék. Egy átlagos személyi kölcsönt idén év végéig moratóriumba helyező adós mintegy 187 ezer forint többlet-kamatkiadással számolhat. 

A korábbi moratóriumban felhalmozott kamatokkal együtt ez közel 1,2 millió forinttal növelné meg anyagi terhét, míg szerződése futamideje négy évvel és három hónappal nyúlna majd meg, amiből kilenc hónap a 2022. második félévi hosszabbításnak lenne köszönhető.

A moratóriumban maradás így azoknak jelenthet átmeneti védelmet, akik továbbra is nehéz anyagi helyzetükben nem képesek hitelüket törleszteni. Akik viszont anyagilag megtehetik, azoknak célszerű mielőbb ismét megkezdeni a törlesztést. Ehhez semmit sem kell tenniük, ha nem adnak be újabb kérelmet a moratórium folytatásáról idén július 31-ig, akkor visszaáll korábbi törlesztőrészletük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.