Téli gázkorlátozással is számolnak Romániában

Románia igyekszik elérni az energiafüggetlenséget, de egyelőre a kormány azt sem zárja, ki, hogy gázkorlátozásokat vezet be a tél folyamán. Virgil Popescu energiaügyi miniszter egy Facebook-bejegyzésben közölte: az ország az elkövetkező években teljes kapacitással fog széntüzeléssel villamos energiát termelni a válság leküzdéséhez.

Romanian Energy Minister, Virgil Popescu, talks on the phone before an interview with Reuters
ROMANIA-ENERGY/INVESTMENT Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Haladunk előre, stratégiai befektetéseket hajtunk végre, és meglesz az energiafüggetlenség és energiabiztonság. Hogy teljesen egyértelmű legyen: az elkövetkező években Románia teljes kapacitással fog széntüzeléssel villamos energiát termelni, hogy átvészelje ezt a válságot. Nem állítunk le semmit, ami működik – idézte Virgil Popescu energiaügyi minisztert az Agerpres hírügynökség. Románia a tervek szerint egy új erőmű építésébe kezd, amely a belföldi, a Fekete-tengerből kitermelt földgáz felhasználásával termelne majd villamos energiát.

Közben a kormány egy olyan forgatókönyvvel is számol, amely korlátozza a nagyvállalatok gázfogyasztását a téli időszakban abban az esetben, ha nem sikerül megfelelő mennyiségű gázt importálni. 

A kormányzati körökből kiszivárgott sajtóinformációt Klaus Johannis államfő sem cáfolta, de egy katasztrófahelyzetre való technikai jellegű egyeztetésnek nevezte a tervet. Rácz Béla Gergely közgazdász megkeresésünkre azt mondta, az elképzelés nem véletlenül váltott ki aggodalmat a gazdasági szakemberek körében, még akkor is, ha kicsi a valószínűsége egy olyan helyzet kialakulásának, amely ilyen vészforgatókönyvet indokolna.

Ha ez bekövetkezne, jelentős mértékben vetné vissza a román gazdaság teljesítményét. Az ipar még mindig nagymértékben függ a gáz felhasználásától.

A termelés visszaesése a gazdaság zsugorodását jelenti egy olyan gazdasági környezetben, amikor sok a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság, amikor amúgy is akadoznak a nemzetközi ellátási láncok, ráadásul inflációs nyomás van – mondta a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusa. A szakértő úgy véli, a vészforgatókönyvvel párhuzamosan a kormánynak azon kell dolgoznia, hogy ez a helyzet ne következzen be. Arra a kérdésre, hogy milyen vállalatokat érinthet elsősorban a gázfogyasztás esetleges korlátozása, Rácz Béla Gergely a román GDP tekintélyes részét biztosító mezőgazdasági ágazat fontos inputjait előállító gyárakat említette.

Borítókép: Virgil Popescu energiaügyi miniszter. Fotó: Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.