Orbán: Együtt sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket + videó

Okos gazdaságpolitikával hazánk kimaradhat a háború okozta általános európai recesszióból, sőt, az idén akár 4-6 százalékos növekedés is elképzelhető – közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök a NAK rendezvényén elmondta: az infláció hatásainak megfékezésére korlátozott lehetőségei vannak a kormánynak, abban azonban mindenki biztos lehet, hogy a válság árát nem az embereknek és nem is a mezőgazdaság szereplőinek kell megfizetniük.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 07. 13:19
ORBÁN Viktor
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülése Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart, de ha dolgozunk, együtt sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket a magyar mezőgazdaságban – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. A miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén elmondta: úgy tűnik, hogy a mostani nehéz helyzetben van olyan – egyes nyugati országokban tetten érhető – politikai logika, amely a válság terheit az agráriumra helyezi. Hazánkban azonban ilyen nem fordulhat elő, Orbán Viktor szerint itthon nem fognak a mezőgazdaság kárára válságot menedzselni. 

Van még gazdasági mozgástér

– Nem hiszünk a megszorításokban, nem az embereknek, nem a mezőgazdaságnak kell megfizetnie a válság árát – szögezte le a kormányfő. 

A helyzet ugyanakkor nem túl fényes. Nagyon régen nem volt ekkora aszály, a szomszédunkban pedig háború zajlik, aminek hatására az árak az egekbe szöktek. A miniszterelnök szerint az európai helyzet bonyolult és nehezen megjósolható. Jelenleg mindent a háború határoz meg, minden kiszámíthatatlanná vált. Ugyanakkor ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy mindenki őrizze meg a hidegvérét. – Kellenek fix pontok, amelyekhez következetesen tartani kell magukat, ilyen a költségvetési hiány megtartása, a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer, a teljes foglalkoztatás és a nyugdíjak védelme, valamint az államadósság csökkentése – sorolta a kormányfő. 

Recesszió helyett növekedés

A miniszterelnök a hazánkat sújtó gazdasági nehézségek ellenére optimista. Úgy véli, hogy bár jelenleg korlátozottak a lehetőségeink a háború miatt növekvő infláció befolyásolására, a magyar gazdaságnak ugyanakkor van esélye arra, hogy a bonyolult környezetben is találjon egy olyan ösvényt, amelyen haladva kimaradhat a gazdasági válságból. – Ha a visegrádi országok képesek Brüsszeltől eltérő utat kijelölni maguknak, akkor reális esélyük van arra, hogy – okos gazdaságpolitikával – kimaradjanak az általános európai recesszióból – emelte ki. Ugyanakkor megjegyezte: természetesen nem tesz jót, hogy éppen háború van a szomszédban, mert a háború és az oroszok megítélésében különbségek vannak közöttük, de jó esély van arra, hogy a négy ország összehangolva a politikáját egy olyan gazdaságpolitikát valósítson meg, amely a lassuló növekedés mellett is kivisz bennünket a fenyegető felhős égbolt alól.
– Van esély arra, hogy ebben az évben a magyar gazdaság ne csökkenjen, hanem növekedjen. A bővülés mértéke – a háborús bizonytalanságot is figyelembe véve – akár a 4-6 százalékot is elérheti – mondta. 

Orbán Viktor kitért arra is, hogy úgy tűnik, hogy az Európai Unióval való megállapodás elől minden szakmai akadály elhárult. Bár az európai baloldal a magyar baloldali pártokkal karöltve mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság és Magyarország ne tudjon megállapodni, a kormány olyan javaslatot tett, amely megfelel az EU igényeinek, a genderkérdésben fennálló véleménykülönbséget pedig elválasztották az uniós forrásoktól. – Elvileg minden készen áll ahhoz, hogy megszülessen az együttműködési megállapodás az unió és Magyarország között, amelyre mind a két félnek szüksége van – fogalmazott.

A vidék igényei a fókuszban

Az áprilisi választási eredményekre utalva megjegyezte: nem egyszerűen egy párt győzött április 3-án, hanem a magyar vidék győzött, és bár nem szabad lebecsülni a Budapesten kapott támogatást, a választást a vidék nyerte meg. 

A miniszterelnök szerint a vidéknek jogos elvárásai vannak az új kormánnyal szemben, amelyet pedig kötelezettség terhel a vidékkel kapcsolatban. – A vidék igényeit teljesítenünk kell, az érdekeit ki kell szolgálnunk – jegyezte meg. A miniszterelnök a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) régi szövetségesnek nevezte. Egymásra eddig is számíthattak, közösen vállalták a Magosszal, hogy képviselik a magyar agrártársadalom érdekeit és értékeit, és ebből a közös politikai akaratból született meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Orbán Viktor megjegyezte: annak idején sikerült elérni, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradt, és ez nem is változik meg.

– Magyarországnak szüksége van a gazdák munkájára, mert erős mezőgazdaság nélkül nincs önellátás – ezt már Győrffy Balázs, a NAK elnöke mondta a kamara küldöttgyűlésének alakuló ülésén. 

Véleménye szerint az önellátás az egyéni gazdaságok és a nemzetgazdaság számára egyformán fontos szempont, sikert viszont csak teljes összefogással lehet elérni. Fejlesztésekre és beruházásokra van szükség, hogy a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar hatékonyan termelhessen, ehhez pedig nélkülözhetetlen a szoros együttműködés a kormánnyal. Jakab István, a Magosz elnöke szerint a vidéken élők megmutatták az egységüket a kamarai és az országgyűlési választáson. Majd jelezte: a szövetség erős kapcsolatot tart fönn a szakmai szervezetekkel, és a kormánnyal is folytatni akarja a partneri együttműködést, mert csak így lehet megoldást találni a rendkívüli helyzetekre.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.