EU-biztos: Mindenki csökkentse télen a beltéri hőmérsékletet

Thierry Breton francia politikus arra kérte az európaiakat, hogy nyáron ne használják túl sokat a légkondicionáló berendezéseket, télen pedig pár fokkal csökkentsék a lakásban a hőfokot annak érdekében, hogy elérhetővé váljon az Európai Unió által kitűzött gázfogyasztási cél.

V4NA
2022. 08. 19. 14:10
null
Szigetszentmiklós, 2022. július 16. Egy helyiség fûtését biztosító radiátor, fûtõtest - csõrendszerrel ellátott fûtõberendezés része - hõszabályozó szelepét (termosztátfej) állítja egy felhasználó. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel komoly erőfeszítéseket vár minden uniós állampolgártól, a kérést a belső piacért felelős európai uniós biztos, Thierry Breton tolmácsolta a lakosságnak a BFMTV-nek adott interjújában. A francia politikus arra kérte a francia és az európai lakosokat, hogy nyáron mérsékelten használják a légkondicionálót, télen pedig mindenki csökkentse otthonában a hőmérsékletet két-három fokkal annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban ne legyen fennakadás az energiaellátásban.

A francia politikus kiemelte, hogy egyelőre nem kötelező a háztartások hőmérsékletének csökkentése, csak erősen ajánlott, ám hozzátette, hogy idővel majd az is kiderül, hogy az unió kötelezővé teszi-e a fent említett intézkedéseket.

 

Lapértesülések szerint a minden francia lakost érintő intézkedésekre azért van szükség, hogy teljesíteni tudják az Európai Unió azon célkitűzését, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék az energiafogyasztást az elmúlt öt év átlagfogyasztásához képest. 

 

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei július 26-án Brüsszelben egyeztettek arról, hogy az orosz szállítások újabb drasztikus visszaesése után összehangoltan csökkentik a gázfogyasztásukat, így kívánják megelőzni, hogy gáz- és villanyfogyasztási kvótát kelljen bevezetni.

Francia sajtóértesülések szerint a 15 százalékot nem véletlenszerűen választották ki, Thierry Breton Japán példáját említette, ahol a fukushimai katasztrófa után a vezetés úgy döntött, hogy egy időre leállítja az atomerőműveket. A japánok ekkor tűzték ki célul a lakossági energiafogyasztás 15 százalékkal való csökkentését, amit úgy értek el, hogy a háztartásokban télen két-három fokkal csökkentették a hőmérsékletet. A francia politikus szerint tehát a dolog megvalósítható, de mindenkinek fegyelmezettnek kell lennie.

Az uniós biztos elmondása alapján komoly energiahiány esetén sor kerülhet arra, hogy Brüsszel mind a 27 uniós tagállamot kötelezi a fogyasztás 15 százalékos csökkentésére, ám ezt az intézkedést az egyes országok exportkapacitásához igazítják majd, és a megtakarított gázmennyiséget a rászoruló országokhoz irányítják.

Borítókép: Illusztráció (MTVA Bizományosi/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.