Fékezett az ipar júniusban

A munkanaphatástól megtisztított 4,8 százalékos növekedés ugyanakkor meghaladta a várakozásokat.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 9:09
vegyipar Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 májusához mérten 0,6 százalékkal nőtt.

A legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene bővült az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kisebb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés.

A termelés az év első hat hónapjában 5,1 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedett.

Munkanaphatással megtisztítva a termelés 4,8 százalékkal növekedett, ez meghaladta a várakozásokat, mivel júniusban kettővel kevesebb munkanap volt

– közölte Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. 

Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett. Júniusban a 2020. áprilisi mélyponthoz képest 71,1 százalékkal nőtt az ipari termelés. 2015. évi átlaghoz viszonyítva 25,4 százalékkal bővült az ipari termelés, míg 53,3 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet. 

A következő hónapokban a csiphiány miatt a tavaly harmadik negyedévi gyenge bázis, valamint az idén enyhülő chiphiány miatt nagyobb mértékben növekedhet az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború továbbra is számos kockázatot jelenthet

– jelezte az elemző. Noha a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, de fokozatos javulásra lehet számítani, mivel az utóbbi időben csökkent a műszaki cikkek iránti kereslet. 

A beszállótói láncok szakadozása szintén jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása, azonban egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek árai már meredeken visszaestek a recessziós aggodalmak hatására. A külső keresletet ronthatja az infláció élelmiszer- és energiaárak vezérelte emelkedése a vásárlóerő csökkenésén keresztül. 

Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány, valamint a készletek feltöltése is, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a BMW és a Mercedes beruházásaival, valamint a védelmi ipari kapacitások kiépülésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett 6 százalék körüli növekedésre számítunk, a tavalyi 9,6 százalék után – mondta Suppan Gergely.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.