Ötletbörze folyik a román energiaárak támogatásában

Az energiaszolgáltatók szerint viszont elhibázott a jelenlegi támogatási rendszer, nem veszi figyelembe a rászorultságot.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 08. 27. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebb helyzetben vannak a romániai energetikai szolgáltatók, a növekvő költségek mellett mind nehezebben tudják finanszírozni az árak hatósági szabályozása következtében keletkező veszteségeiket. A panaszáradat Laurentiu Urluescutól, a romániai energetikai szolgáltatók szakmai szervezete, az AFEER elnökétől származik. Slusszpoénként azt is hozzátéve, hogy miközben az energetikai szektorból hatalmas összegek folynak az államkasszába, a kormány csak késlekedve törleszti a szolgáltatók felé a tartozásait. 

„Az április óta esedékes kompenzációból a szolgáltatók még semmit sem kaptak meg. A 2021 novembere és 2022 márciusa közti időszakra hét hónap múlva érkezett meg a pénz, holott a törvény 45 napos fizetési határidőt ír elő. A hatóságok arra hivatkoznak, hogy a szolgáltatók késve küldik a szükséges információkat, ami nonszensz, hiszen elemi érdekünk, hogy mihamarabb megkapjuk a pénzünket. Ha esetleg késnénk, az a szabályozás pontatlanságai miatt történik”

 – részletezte Urluescu.

A szolgáltatói szektor képviselői szerint a csillagászati energiaárak évi legkevesebb 43 milliárd lej (8,7 milliárd euró) bevételt hoznak az államkasszának.

Az AFEER-elnököt idéző Economedia.ro című gazdasági portál szerint az idei első negyedévben az állam 11 milliárd lejt (2,2 milliárd euró) szedett be az energiaáraknak köszönhetően: 2,9 milliárdot áfaként, 5,3 milliárdot az előállítókra – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom – kivetett extraadóból, 2,6 milliárdot pedig osztalék formájában. Mindez megszorozva néggyel adja az említett 43 milliárdot, ami a valóságban biztosan még több lesz, miután az árak folyamatosan emelkednek.

Ha meg életbe léptetik a kormány által meglebegtetett extra extraadót, az összeg még csinosabbá kerekedhet. 

A szolgáltatók természetesen erősen berzenkednek a tervezet ellen, amire a kabinet a cégek arcátlanul magas profitjára hivatkoznak, amiből kötelességük lenne hozzájárulni a közös teherviseléshez. Az energiaszolgáltatók szerint viszont elhibázott a jelenlegi támogatási rendszer, nem veszi figyelembe a rászorultságot. 

Jelenleg a két minimálbérből élő család éppúgy befagyasztott áron kapja a gázt és a villanyáramot mint aki havi kétezer euró­nak megfelelő lejből vagy annál is többől gazdálkodik. Az AFEER szerint az lenne normális, ha az állami ártámogatás csak a kiszolgáltatott fogyasztóknak járna. A kormány elutasítja az ötletet, és minden eszközzel nyomatékosítja: 2023 áprilisáig érintetlen formában tervezi működtetni a jelenlegi rendszert.

Borítókép: Illusztráció

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.