A német cégek kitartanak Oroszországban

A német középvállalatok nyolcvan százaléka a háború kitörése után is Oroszországban maradt, és azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a gazdasági kapcsolatokat Európa és a föderáció között – nyilatkozta egy német vállalatvezető.

2022. 09. 15. 16:05
null
Moszkva, 2022. május 7. Katoniai helikopterek repülnek a Kreml Szpasszkij-tornya mellett a gyõzelem napi díszszemle próbáján a moszkvai Vörös téren 2022. május 7-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott gyõzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az olyan nagyvállalatok, mint az SAP, elhagyták Oroszországot, sok kis- és középvállalat továbbra is helyben maradt az országban. A WirtschaftsWoche.de gazdasági portálnak nyilatkozó vállalatvezető szerint jelenleg az oroszok és az európaiak közötti kapcsolat hiányát érzik leginkább. Igaz, az oroszok és az ukránok között sincs együttműködés. Az igazgató azt mondta, cége mindkét országban rendelkezik irodával, és 2014 óta keményen dolgoznak azon, hogy az üzleti tevékenységüket összetartsák. A német nagyvállalatoknak viszont nem volt más választásuk, mint hogy távozzanak az orosz piacról. Azok a cégek, amelyek vonakodtak – például egyes európai autógyártók –, szégyenpadra kerültek. A közepes méretű cégek azonban a radarszint alatt maradtak, így elkerülték a megszégyenítést.

Gabonaszállító hajó a Fekete-tengeren. A legjobban a gazdasági kapcsolatok hiányoznak. Fotó: MTI/AP/David Goldman

A közepes méretű német cégek több mint kétharmada, mintegy nyolcvan százaléka dacol a szankciókkal, igyekszik kreatív eszközökkel pótolni a hiányzó alkatrészeket, alapanyagokat, és túl szeretné élni a háborús időket. 

A német lapnak nyilatkozó cégvezető felelősséget érez orosz munkavállalói iránt. Mintegy négyszáz család megélhetése múlik azon, hogy talpon maradnak-e. 

Eddig ez sikerült, és azért dolgoznak, hogy kivárják a háború végét és a gazdasági kapcsolatok normalizálódását.

A német üzletember kijelentései összecsengnek a Macro Advisory adataival, amelyet júliusban tettek közzé. Eszerint a kis és közepes német cégek kevesebb mint öt százaléka döntött úgy, hogy elhagyja az orosz piacot a háború következtében – számolt be az Intellinews.com. Az Orosz–Német Kereskedelmi Kamara tagjainak pedig mindössze négy százaléka jelentette be, hogy teljesen elhagyja az orosz piacot. A kamara felmérést végzett 1050 tagvállalata körében, hogy megtudja, hogyan látják oroszországi vállalkozásuk jövőjét. A maradók azt tervezik, hogy változtatás nélkül folytatják tevékenységüket a piacon, akár részlegesen lemondanak az új projektekről, akár megváltoztatják struktúrájukat – közölte a kamara. 

Németország számára mindig fontos volt az orosz piac, a háború előtt körülbelül tízszer annyi céget jegyeztek be Oroszországban, mint bármely EU-tagállamban, összesen mintegy háromezret. 

A kamara szerint az év eleje óta 54 új tagot is felvettek, február 24-e óta pedig csak húszan léptek ki az egyesületből. „Közép- és hosszú távon a tagvállalatok számának csökkenésére számítunk 2023-ban. Ennek ellenére továbbra is a legnagyobb külföldi üzleti szövetség maradunk Oroszországban” – tette hozzá a Orosz–Német Kereskedelmi Kamara.

Borítókép: Díszszemle a Kreml mellett (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.