Jelentős lakáshitel-kamatemelések a nagybankoknál is

Szeptember közepén több hazai nagy bank is egy százalékpont körül vagy még annál is jobban növelte a lakáshitelei kamatait. A kölcsönök drágulásán túl a jövedelmi elvárások is szigorodnak, így egyre nehezebb átlagos fizetéssel nagyobb összegű lakáshitelhez jutni. Van köztük olyan hitelintézet, amelyik ezúttal csak az ötéves kamatperiódusú kölcsönöknél drágított, mások viszont a hosszabb kamatfixálású hiteleknél is.

Horváth Éva
2022. 09. 19. 14:38
2020.11.12. OTP Bankfiók foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelzálogkölcsönök teljes hiteldíjmutatója (thm) egyre gyakrabban haladja meg a tíz százalékot, a nyolc százalék alatti thm-ektől pedig egy időre elbúcsúzhatunk. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatai már inkább az olcsóbb személyi kölcsönökéhez hasonlítanak – áll a Bank360.hu legfrissebb, ma megjelentetett összefoglaló körképében.

Az OTP Bank 

az ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél emelt egy százalékpontot a kamatokon, ami érintette a lakásvásárlásra, építkezésre, lakáscélú és egyéb hitelek kiváltására felvehető kölcsönöket is. Emellett a fogyasztóbarát konstrukciók ügyleti kamata is egy százalékponttal emelkedett ugyanennél a kamatperiódusnál. A lakáscélú hitelek standard kamata így szeptember 15-től kamatkedvezmények igénybe vétele nélkül 12,05 és 12,45 százalék között alakul. 

A K&H Bank 

jelzáloghitelei esetében az ötéves kamatperiódusú kölcsönök kamata 1,30 százalékponttal, a tízéves, illetve a futamidő végéig fix kamatozású hitelek kamatai egy százalékponttal lettek magasabbak.

Az MKB Bank 

is módosítja szeptember 19-től a jelzáloghitelek feltételeit. Emelkedik az ügyleti kamat minden öt- és tízéves kamatperiódusú piaci feltételű kölcsönnél, előbbinél 1,60, utóbbinál 0,90 százalékponttal. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata szintén ugyanekkora mértékben nő, kivéve a futamidő végéig fix kamatozású konstrukciót, ott az emelkedés mértéke 0,60 százalékpont. A változás után az ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata kedvezmények nélkül 10,44 és 11,24 százalék között alakul. Tíz százaléknál alacsonyabb ügyleti kamathoz legalább 600 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolni az MKB-nál, a felvett hitelösszegnek pedig meg kell haladnia a 12 millió forintot. A tízéves kamatperiódusú hitelek olcsóbbak, az ügyleti kamatuk kedvezmények nélkül 8,84 és 9,64 százalék között van. Nyolc százalék alá azonban már a legnagyobb mértékű kamatkedvezménnyel sem lehet bemenni. Az MKB-éhoz hasonló kamatváltozásokra lehet számítani a Magyar Bankholdinghoz tartozó másik pénzintézetnél, a Takarékbanknál is. Az elmúlt hónapokban már számos termékük, szolgáltatásuk feltételeit összehangolták, ami alól a jelzáloghitelek sem voltak kivételek.

A kisebb hitelintézetek közül szeptember 15-től módosított a jelzáloghitelek feltételein az Oberbank. 

Az ötéves kamatperiódussal, illetve a legfeljebb ötéves futamidővel igényelhető lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata 1,30 százalékponttal lett magasabb. A tízéves kamatperiódussal vagy legfeljebb tízéves futamidőre felvehető kölcsönök kamatai ennél kisebb mértékben, 1,10 százalékponttal emelkedtek, a fix kamatozású, legfeljebb 15 éves futamidőre igénybe vehető hitelek kamatai viszont 1,61 százalékponttal drágultak, vagyis ezeknél a konstrukcióknál volt a legnagyobb mértékű emelés. A módosítás után a lakáshitelek ügyleti kamata 11,65 és 14,65 százalék között alakul. A szabad felhasználású kölcsönök kamata ennél valamivel magasabb, 13,75 és 15,15 százalék közé esik.

Az UniCredit Bank 

szeptemberben a jövedelmi feltételeken módosított a lakáshitelek, a babaváró hitel és a személyi kölcsönök esetében is. A leendő adóstól elvárt minimum jövedelem a korábbi 110 ezer forintról 155 ezer forintra nőtt, vagyis legalább ekkora összeget kell igazolnia minden hiteligénylőnek. Ha ketten – adósként és adóstársként – adják be a hiteligényt, akkor a 2022-es nettó minimálbér összegét kell tudni igazolniuk, ami 133 ezer forint. Korábban ez az összeg is 110 ezer forint volt.

Ha túl drága a piaci lakáskölcsön

Létezik egy harmadik út azoknak, akiknek ezek a lakáshitelek már túl drágák – emeli ki a Bank360.hu. De ez csak azok számára járható, akik igénybe tudják venni a gyerekhez vagy gyerekvállaláshoz kötött állami támogatásokat és kamattámogatott hiteleket. A kamatmentesen igénybe vehető, gyakran lakásvásárlásra fordított babaváró hitel, illetve a háromszázalékos csokhitel kétségkívül vonzó ajánlat a jelenlegi piaci kamatokat látva, ezekhez azonban a hitelképességen túl számos feltételnek kell megfelelni, amit sokak nem tudnak megtenni. Ráadásul a jegybanki alapkamat meredek emelkedése miatt az állami támogatások elvesztése után fizetendő büntetőkamat is egyre ijesztőbbnek tűnik mind a babaváró hitelnél, mind a csoknál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.