Lassan araszolnak a betéti kamatok a tíz százalék felé

A kisebb hitelintézeteknél már jellemzően öt százalék feletti kamattal köthetjük le a pénzünket, bár ez még mindig meglehetősen távol van a 15,6 százalékos inflációtól. Ha pedig néhány pluszfeltételt vállalunk, akár a nagyobb bankoknál elérhető éves kamat többszörösét is megkaphatjuk kamatprémiumként. Ez utóbbiak azonban nehezen indulnak meg felfelé a betéti kamatokkal.

Horváth Éva
2022. 09. 12. 16:50
2020.11.12. OTP Bankfiók foto: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybanki alapkamat július vége óta tíz százalék felett van, és a hitelkamatok is hónapról hónapra emelkednek. Ebben a helyzetben előbb-utóbb a banki betétek kamatainak is el kellene indulnia felfelé, ebből azonban eddig alig láttunk valamit – fejti ki legfrissebb összeállításában a Bank360.hu.

A szakportál, a teljesség igénye nélkül, összeszedte az aktuális ajánlatokat azok számára, akik már unják, hogy lényegében kamatmentesen romlik a pénzük a folyószámlájukon.

A kisebb bankoknál már hónapok óta megfigyelhető tendencia a betéti kamatok emelkedése. Közülük a MagNet Bank augusztus 31. óta több olyan betétet is kínál, ahol a kamat hét százalék körül van. Az Aktív Plusz betétnél a kiemelt kamat jelenleg akár 7,75 százalék (jegybanki alapkamat mínusz négy százalék) is lehet (Egységesített Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) 7,67 százalék), a Mentor Plusz pedig internetbankos lekötés esetén pedig hét százalék (EBKM 6,92 százalék). A kiemelt kamat eléréséhez rendszerint aktív számlahasználatot vár el a bank.

A kamat mellett akár kamatprémiumra is számíthatunk, ha a futamidő végéig lekötve tartjuk a pénzt – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu összeállítása.

A Gránit Banknál akár rövidebb lekötés után elérhető az átlagosnál magasabb kamat. A KamatMax betét hat hónapos lekötésre hétszázalékos kamatot kínál, a KamatMax Plusz pedig 12 hónapra akár kilencszázalékos EBKM-mel is elérhető. A MagNethez hasonlóan a kedvező lekötés feltétele az aktív számlahasználat, ha ez elmarad a lekötés ideje alatt, akkor az éves kamat 0,50 százalék. A betét idő előtti feltörése esetén 0,10 százalék kamatra számíthatunk.

A jegybanki alapkamathoz kötött betétek mellett a Felemelő betétek fél-, egy- és kétéves lekötési lehetőséget is kínálnak, előre meghatározott kamattal. A feltétel ebben az esetben is a Gránit Banknál vezetett bankszámla aktivált bankkártyával. A legmagasabb kamat 12 hónapos lekötéssel érhető el: az első hónapban 1,70 százalékos kamattal indul a megtakarítás, a 12. hónapban pedig 8,70 százalékos éves kamattal számolhatunk. A Cetelem a megtakarítási számla konstrukcióján, a Takarékszámlán kétéves lekötésre kínálja a magasabb kamatot, akár hat százalékot. 

A szakportál összeállításában észrevételezi azt is, hogy a nagy bankok eddig nem kezdtek el versenyezni érdemi betéti kamatokkal a lakossági ügyfelek pénzéért, de most náluk is megmozdult valami. Hasonlóan kisebb társaikhoz, lassan szintén egyre több esetében érhető el öt-, hat-, hétszázalékos kamat. 

Az OTP Bank hétszázalékos kamatot kínál azoknak, akiknek 2022. szeptember 1. és 2022. november 25. között jár le az Egyéves Magyar Állampapírja, és a felszabaduló összeget inkább az OTP-nél kötnék le. Ezzel a lépéssel jelentősen rálicitáltak az állam által jelenleg kínált 4,75 százalékos kamatra, ami az Egyéves Magyar Állampapírba fektetett pénz újra lekötésével járna. Az Államadósság-kezelő Központ nem is hagyta szó nélkül az akciót, máris bejelentette, hogy ennek a kamatadómentes állampapírnak a kamatát szeptember 19-től éppen 7,0 százalékra emeli.

Akik a CIB Bank Tandem megtakarítását választják, azoknak százezer forint és ötmillió forint közötti lekötés esetén az első kamatperiódusban öt vagy hat százalék a kamat; magasabb akkor jár, ha jogosultak a Magnifica-kedvezményre. A futamidő hátralévő részében viszont 0,01 százalék a kamat.

Borítókép: A nagyobb bankok nehezebben emelik a betéti kamatot (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.