időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Mérföldkőhöz érkezett a hazai sertéságazat

Magyar Nemzet
2022.09.15. 15:40 2022.09.15. 15:50
Mérföldkőhöz érkezett a hazai sertéságazat

Felelős állattartói magatartásra és a jogszabályok szigorú betartására van szükség ahhoz, hogy hazánk megőrizze a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó (PRRS) betegségtől való mentességet – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a mentesség elérése hosszú évek kitartó, következetes munkájának eredménye. Az idén februárban utolsóként Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyék PRRS-mentesítésével az ország teljes területe megszabadult a betegségtől. 

„Noha ez vitán felül egy fontos mérföldkő a hazai állategészségügy történetében, korántsem a végső cél. A következő lépés ugyanis az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) által deklarált nemzetközi mentesség megszerzése, amelyre azonban egy évi folyamatosan fenntartott mentességet követően kerülhet sor” – jegyezte meg a Nébih.

A PRRS a sertéstartás egyik legnagyobb gazdasági veszteséget okozó fertőző betegsége. Becsült kártétele évente meghaladja a kétmilliárd dollárt a világon. A Nébih emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a 2010–2013 közötti időszakban a fertőzés a sertéstelepek több mint negyedét elérte, igen jelentős gazdasági kárt okozva a sertéságazatnak, ezért 2014-ben sokszereplős, megfeszített PRRS-mentesítési munka vette kezdetét hazánkban. 

„Az elmúlt nyolc évben az állam mintegy hétmilliárd forinttal támogatta a mentesítési tevékenységet, illetve rajta keresztül a sertéságazat fajta- és technológiaváltásának folyamatát” – emelte ki a közleményében a hatóság.

A szakemberek szerint a PRRS-mentesség fenntartása szempontjából a legnagyobb veszélyt az import hízóalapanyag behozatala jelenti, ezért fertőzött állatot szigorúan tilos behozni az országba. Amennyiben mégis fertőzött szállítmány érkezne az országba, úgy azt haladéktalanul el kell szállítani vagy a sertéseket helyben le kell vágni. A hatóság ugyanakkor felhívta figyelmet arra is, hogy ezen intézkedések költségei minden esetben a kereskedőt, a szállítót vagy az állattartót terhelik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.