Stündl László, a Debreceni Egyetem docense egy minapi online konferencián jelezte: az élelmiszer-előállítóknak olyan gyorsan változó külső környezeti tényezőkkel kell megbirkózniuk, amire nem lehet felkészülni, az alkalmazkodóképességükön azonban lehet javítani. Az ehhez szükséges tudás a hazai egyetemeken részben rendelkezésre áll, amit a megfelelő technológiai fejlesztésekkel együtt a termelők rendelkezésére kell bocsátani. Ehhez nagyfokú együttműködésre van szükség a hazai kutatóintézetek, a technológiafejlesztéssel foglalkozó vállalkozások, valamint a termelők és a döntéshozók között.
– A biológiai, kémiai ismeretek egyre szélesebbek, ezeket kell becsatornázni a gazdálkodásba. A döntéshozóknak pedig közvetíteni kell ezt, hiszen a termelést segítő fejlesztéseknek gyakran anyagi, jogi és politikai feltételei is vannak – emelte ki a docens.
Majd hozzátette: minden hazai oktatási kutatási intézet komoly eredményekkel rendelkezik, a mostani válságos helyzet pedig vélhetően szorosabbra fűzi majd az együttműködést az intézmények között.
Zalai Mihály, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense, az ISM Tech és OrgaincLife kutatási igazgatója szerint az elmúlt évtizedekben a gazdálkodók el voltak kényeztetve a műtrágyahasználat terén, az eddig felgyülemlett tudás egy viszonylag egyszerű tápanyag-gazdálkodást teremtett meg számukra. Ez a tudásbázis azonban a szakember szerint sem piaci, sem környezeti szempontból nem lesz képes követni az évek változásait. Az idei aszály kapcsán ugyanis az volt a tapasztalat, hogy az egyoldalú műtrágyahasználat nem vezetett eredményre.
– A kutatásaink során arra jutottunk, hogy miközben a szerves hatóanyagok kettős hatásúak – növelik a növények hozamát és a talajéletet is segítik –, a túlzott mértékű műtrágyahasználat rontja a talaj kondícióját, ami az aszályos években a talajok vízmegtartó erejében is megmutatkozik – emelte ki Zalai Mihály.
Vincze Ambrus talajmegújítási specialista, növényorvos szerint a gazdálkodók egy jelentős része nagyon nehezen engedi el a régi, megszokott módszereket, s csak kevesen vannak azok, akik készek arra, hogy teljes szemléletváltással reformálják meg a gazdaságukat. – Váltani akarnak a gazdák, de még a mostani válságos időszak ellenére is sokan megmaradnak a megszokott módszereknél – jegyezte meg. Majd hozzátette: a talajegészség öt alapelve mentén a teljes gazdaságszemléletet át lehet alakítani. A takarónövényekkel és a biológiai tápanyagokkal pedig új lehet építeni azokat az elemeket, amelyek hozzásegítik a gazdálkodókat ahhoz, hogy évről évre stabil eredményeket érjenek el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)