További kedvezmények a Széchenyi-kártya programban

Krisán László: A hiteligénylések több mint kétharmadát vidéki vállalkozások adják be.

Magyar Nemzet
2022. 10. 27. 11:37
Krisán László
Forrás: kavosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, a hazai kis- és közepes vállalkozásokat segítő intézkedésekről döntött a kormány: meghosszabbítják a kiemelten kedvezményes Széchenyi-kártya hiteleket.

A program már két évtizede sikeresen működik, a 2023-ra szóló konstrukciók – idomulva az időközben rosszabbra fordult gazdasági körülményekhez – továbbra is nagy segítségére lehetnek a hazai cégeknek. 

A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a VG.hu-n mondja el véleményét és tapasztalatait

– A vállalkozói, nem támogatott, változó árazású hitelekre bevezetett kamatstop nélkül szinte elképzelhetetlen lenne a továbbiakban megfelelni a banki elvárásoknak: 20 százalék feletti kamatozású hitelekkel nem lehet működtetni egy kisebb céget. Ezzel szemben a Széchenyi-kártya konstrukciói fix kamatozásúak. 

Év végéig még 0,5 és 3,5 százalék közötti, jelenleg a legolcsóbb kamattal vehetők fel a különböző hitelek – hívta fel a figyelmet a KAVOSZ vezetője. A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképességének megőrzése érdekében a következő, 2023-as első félév pedig nagyon sokat jelent. A konstrukció kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5 százalékos ügyfélkamattal teszi elérhetővé a Széchenyi-kártya program hiteltermékeit.

Jövő januártól hat Széchenyi-kártya termék marad: a folyószámla- és likviditási hitel mellett továbbra is elérhetők lesznek a kisebb vállalkozásoknak szóló termékek, így a mikrohitel, valamint a turisztikai és agrárágazatot segítő programok (Széchenyi turisztikai kártya és Agrár Széchenyi beruházási hitel), valamint az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi zöldberuházási hitel is.

Mindezek mellett a Széchenyi-kártya program kulcsszerepet játszik a kormány által bejelentett Feldolgozóipari KKV energiaköltség- és beruházás-támogatási programban is. A résztvevő vállalatok előtt ugyanis lehetőség níílik arra, hogy az energiahatékonysági beruházásaikat a kedvező, 5 százalékos kamat mellett elérhető Széchenyi zöldberuházási hitel segítségével hajtsák végre. A hitel igénybevételekor pedig a kormány önerő-támogatást nyújt legfeljebb a beruházás összköltségének 15 százalékának erejéig.

– A Széchenyi-kártya program jóval a válságok előtt indult, a Covid–19 kezdete óta pedig a kis- és közepes vállalkozások állandó támogató segítsége. Jól látszik a kisebb cégek hiteligényén is, hogy mikor mire volt szükségük: a mindennapos működéshez és a túléléshez vagy a talpra álláshoz. A koronavírus-járvány első felében több mint 90 százalékban a forgóeszközhitelekre volt igény, majd idővel egyre többen kértek fejlesztési-beruházási forrásokat. Mostanában, a nyár végén indult Széchenyi-kártya program MAX különböző termékei között ismét a likviditási és a folyószámlahitel, azaz a mindennapos működést segítő források állnak az első helyen, és háttérbe szorultak a beruházások finanszírozására beadott hiteligények – világított rá a KAVOSZ vezérigazgatója.

Krisán László elmondta: a hiteligénylések több mint kétharmadát vidéki vállalkozások adják be. Manapság is napi 6-700 új igénylés érkezik be a vállalkozói szervezetek országos hálózatának több mint 200 irodájába.
Borítókép: Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója (Fotó: kavosz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.