Új naperőművet építi az MVM-csoport Szegeden

Az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új naperőművet épít Szegeden európai uniós támogatással. A beruházás tervezett összköltsége 9,540 milliárd forint, melyhez 3,606 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (KEHOP) – olvasható MVM Zöldgeneráció sajtóközleményében.

Forrás: MVM Zöld Generáció/ Széchenyi 20202022. 10. 05. 13:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata jelenleg hét szélerőművet és több mint száz naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfólióját, jelenleg megvalósítás alatt álló megújuló programja keretében 33 új naperőművet épít az országban KEHOP-támogatással.

A társaság egy 24 MWp teljesítményű naperőművet létesít Szeged északi részén, ezzel is hozzájárulva Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez. 

A fejlesztés célja, hogy a hazai energiatermelésen belül növekedjen a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya, és csökkenjen a villamosenergia-szektor fajlagos szén-dioxid-kibocsátása.

A 9,540 milliárd Ft-os beruházást 37,8 százalékban támogatásból, 62,2 százalékban saját forrásból finanszírozza az MVM-csoport.

A tervezett naperőművel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása csökkenthető, ezzel az MVM Zöld Generáció Kft. hozzájárul a Nemzeti energiastratégia 2030, Magyarország Nemzeti energia- és klímaterve és a Nemzeti tiszta fejlődési stratégia 2020–2050 dokumentumokban foglalt klímapolitikai célok megvalósulásához, továbbá a villamosenergia-termelésben a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növeléséhez.

Az erőmű éves átlagban 102 591 GJ villamos energiát tud majd megtermelni, ami közel 12 500 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy évente 27 802 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Az erőmű a tervek szerint 2023 nyarán kezdheti meg a kereskedelmi üzemet. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MVM Zöld Generáció/Képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.