időjárás 21°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

A kormány célja, hogy hazai tulajdonú cégek alkossák az élelmiszerellátás gerincét

Forrás: MTI
2022.01.21. 13:50 2022.01.21. 13:57

A koronavírus-járvány alatt felértékelődött az önellátás képessége, ezért a kormány célja, hogy az élelmiszerellátás gerincét a hazai tulajdonú vállalatok alkossák – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. új beruházásának bejelentésén hangsúlyozta, hogy a pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.

Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt két évben súlyos kihívásokkal kellett szembesülnünk, s új korszak kezdődött a világgazdaságban, amelynek részeként megindult a nemzetközi piacok újrafelosztása.

Az új kihívások azonban új lehetőségeket is jelentenek Magyarország számára

– fogalmazott. Hozzátette, hogy azok a szereplők lehetnek igazán sikeresek, amelyek a nehézségekre leépítések helyett beruházásokkal válaszoltak.

Szerinte Magyarország gazdasága ennek megfelelően tavaly minden idők egyik legjobb évét zárhatta.

A mélykúti üzem most bejelentett bővítése mintegy hat és fél milliárd forintból valósul meg, amelyhez az állam 2,2 milliárd forint támogatást biztosít, amiért cserébe a cég ötszáz munkahely megőrzésére vállalt kötelezettséget. A miniszter ennek kapcsán arról számolt be, hogy a vállalat kilencven százalékban hazai beszállítókkal dolgozik, míg a termékei nagyjából hetven százalékát külföldön értékesíti.

Végül leszögezte, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart ezért is stratégiai ágazatként kell kezelni. Majd tudatta, hogy az élelmiszeriparnak tavaly 16 százalékkal nőtt a termelési értéke, amely több mint négyezer milliárd forint volt. Az ágazat 145 ezer embernek ad munkát jelenleg Magyarországon.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kormány és az Autoliv autóipari vállalat közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. január 20-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.