Háborús károk Ukrajna szélenergia-termelésében

Az orosz támadások célzottan az energia-előállítás területén stratégiai szerepet betöltő létesítményekre irányultak

Munkatársunktól
2022. 11. 03. 17:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 10-11-én a harcokban számos erőmű megrongálódott, több infrastruktúra használhatatlanná vált, valamint olyan megújuló energiát biztosító források mentek tönkre Ukrajnában, amelyek alternatívaként szolgálhattak volna a hagyományos erőforrások mellett és helyett. 

Országos szinten léptek életbe olyan korlátozások, amelyek már nem csupán a termelési szinteket, de a lakosságot is érintik: Ukrajna összes megyéjében tervezett áramszünetek vannak beiktatva, ezáltal biztosítva a még működő ipari egységek részére az energiát.

Az elmúlt hetekben egyre jelentősebb méreteket öltő orosz támadások Ukrajna területén célirányosan azokat a létesítményeket érintették, amelyek valamely energia-előállítás területén jelentős, stratégiai szerepet töltöttek be. A hagyományos villamos energia előállításán túl érdemes megvizsgálni azoknak a megújuló energiaforrásoknak a helyzetét is, mint például a szélenergia, hiszen Ukrajna területén több létesítmény épült ennek hasznosítására. 

Ukrajna 2008 óta folyamatosan gyarapítja a megújuló energiaforrásainak számát. Az eredeti stratégiai célkitűzés az volt, hogy 2030-ra 25 százalékra növelik majd a zöldenergia arányát az ország energiamixében, ami a jelenlegi helyzet miatt azonban veszélybe került 

– mutat rá elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior elemzője. Szigethy-Ambrus Nikoletta szerint Ukrajna földrajzi helyzete kedvező a szélerőművek telepítéséhez és azok hasznosításához, ugyanakkor a legtöbb ilyen létesítmény azokon a területeken kapott helyet, ahol most a harcok folynak. Emiatt nem csupán annak magas a veszélye, hogy megrongálódnak vagy működésképtelenné válnak, hanem annak is, hogy a harcok kiterjedésével orosz fennhatóság alá kerülnek – hívja fel a figyelmet a szerző.

A folyamatosan növekvő befektetéseknek köszönhetően évről évre sikerült bővíteni az ország szélenergia-kapacitását is, így egy évtized alatt e téren valamivel több mint nyolcvanszázalékos bővülés következett be a szélenergia teljesítményben. A Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) szerint 2015 és 2019 között az összes megújuló energia részaránya a villamosenergia-termelésben 3,6-szorosára nőtt Ukrajnában, amelyben nagy szerepe volt a szélenergia hálózat fejlesztésének is.

Az októberi támadások célpontjai főként az ukrán energialétesítmények voltak, ezáltal pedig nemcsak a hagyományos, hanem a megújuló energiaforrásokat biztosító erőművek is megrongálódtak. Egyes becslések azt mutatják, hogy a szélerőművek kilencven százaléka megsemmisült. 

Borítókép: A novoazovszki szélerőmű park az ukrajnai donyecki régióban 2022. július 15-én (Fotó: Europress/AFP)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.